Srijeda, 24. Marta 2021.
Unsko-sanski kanton 12° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Marta. 2021. Bosna i Hercegovina
FBiH i dalje čeka na vakcine, zdravstveni radnici na izmaku snaga

Zdravstveni radnici iz svih većih bolničkih centara širom zemlje šalju zabrinjavajuće apele. U Opštoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu rekordan broj pacijenata. Pacijenti u Goraždu leže po hodnicima bolnice. Za to vrijeme nadležne vlasti u Federaciji BiH još ne znaju kada će nabaviti obećanu rusku vakcinu.

Prebukirane bolnice, domovi zdravlja, preumorno medicinsko osoblje, svakodnovno sve više novozaraženih. U sarajevskom Domu zdravlja u 24 sata rekordni broj ulazaka u covid ambulante, a u Općoj bolnici rekordan broj hospitaliziranih, više od 200 teško oboljelih od covida-19.

“Po hodnicima na stolicama leže pacijenti i sjede i čekaju. Svi dobiju adekvatnu njegu. Molimo građanstvo da se čuvaju da se ne okupljaju, nema skijanja, nema kafana. Molim vas prekinite, samo jedan lockdown bi spasio strašni priliv pacijenata. Doktori rade po 48 sati ne izlaze iz izolatorija. Tako da nije samo smještaj, mi smještaj imamo ali nemamo osoblja”, poručuje dr. Lejla Begović Hadžibajrić iz Opšte bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” .

I bolnice u Mostaru i Tuzli bore se s povećanim brojem pacijenata.

“Nama Covid bolnica već 4 dana nije dostatna pa smo ponovo ispraznili peti kat, najprije jednu polovicu juče i evo ako se ovako nastavi moraćemo još prostora oslobađati”, upozorava direktor SKB Mostar Ante Kvesić.

“Trenutna situacija je slična onoj koju smo imali u novembru. Ima tendenciju rasta i po broju hospitaliziranih i po broju novoinficiranih”, kazao je direktor UKC-a Tuzla Vahid Jusufović.

Osim restriktivnih mjera koje zagovaraju zdravstveni radnici, epidemiološku situaciju u dogledno vrijeme trebala bi popraviti vakcinacija. Iako je najavljeno da će u Federaciju do kraja sedmice stići 100.000 doza ruske vakcine, u Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja čekaju dodatnu dokumentaciju dobavljača..

Po ugovoru dobavljač je dužan pribaviti potrebnu dokumentaciju definisanu ugovorom koja je osnov za otvaranje akreditiva u poslovnoj banci i istim tim ugovorom su precizirani drugi rokovi koje Medimpex doo Sarajevo  treba ispuniti.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision