Petak, 29. Maja 2020.
Unsko-sanski kanton 25° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Maja. 2020. Bosna i Hercegovina
Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić prenoćili u SIPA-i, na potezu Tužilaštvo BiH
Sva trojica su u četvrtak saslušani u vezi sa događajima u sklopu afere “Respiratori” odnosno procesa kupovine 100 sumnjivih respiratora iz Kine po cijeni od 10,5 miliona konvertibilnih maraka.

Problematizirane su činjenice da je medicinske aparate nabavila poljoprivredna firma, da nije jasno ko je i zašto odlučio da se nabavi specifični model, kako se nabavka vršila, kako su se izdavale dozvole te kako se raspolagalo novcem građana FBiH.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine bi se u toku dana trebalo očitovati da li će ijedan od njih biti tretiran kao osumnjičeni u spomenutom slučaju.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je od preuzimanja predmeta izvršilo vještačenje respiratora, a u nalazu vještaka je utvrđeno da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19.

Također, po naredbi Tužilaštva BiH, SIPA je izvršila pretres i oduzimanje dokumentacije iz više lokacija, uključujući centralu Federalne uprave civilne zaštite u Sarajevu, Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH u Sarajevu i Mostaru te sjedište kompanije “Srebrena malina” u Vogošći.

Računi firme “Srebrena malina” su u međuvremenu blokirani, a Vlada FBiH suspendovala je 12. maja Solaka sa mjesta direktora Federalne uprave civilne zaštite, ali je nastavio primati platu.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision