Utorak, 9. Februara 2021.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Februara. 2021. Zanimljivosti
Facebook postaje strožiji, uvode se nova pravila za borbu protiv dezinformacija o vakcinama

Nakon godina pokušaja suzbijanja dezinformacija o vakcinama, Facebook ponovo revidira svoje politike kako bi postao još strožiji.Kako prenosi CNN, u ponedjeljak je kompanija objavila nekoliko načina kojim planira bolju borbu protiv dezinformacija o vakcinama, uključujući otežavanje pronalaska antivakserskih računa putem pretraga na Instagramu u vlasništvu Facebooka.

Najava dolazi dan nakon što je CNN izvijestio da je Instagram nastavio istaknuto prikazivati ​​antivakser račune u svojim rezultatima pretraživanja, dok je Facebook grupe koje ometaju vakcine i dalje lako pronaći. Nalazi su izazvali zabrinutost među stručnjacima za javno zdravlje, s obzirom na to da su Sjedinjene Države usred svog najvećeg uvođenja vakcina ikad za rješavanje pandemije koronavirusa.

Iz Facebooka su u ponedjeljak rekli da “proširuju” svoje napore na uklanjanju lažnih tvrdnji o koronavirusu i vakcinama na svojoj platformi, kao i na Instagramu.

Kompanija je takođe najavila da će u svom “Informativnom centru Covid-19” početi prikazivati ​​veze do lokalnih zdravstvenih web lokacija kako bi pomogla korisnicima da utvrde da li ispunjavaju uslove za vakcinu i kako je mogu dobiti.

Facebook se već dugo bori s rješavanjem antivakser sadržaja. U decembru je kompanija izjavila da će ukloniti tvrdnje o vakcinama protiv koronavirusa koje su razotkrili službenici javnog zdravstva, poput neutemeljenih teorija zavjere da sadrže mikročipove. Ranije su Facebookove politike zabranjivale dezinformacije o Covid-19 koje “doprinose riziku od neposrednog nasilja ili fizičke štete”.

Usred epidemije ospica u SAD-u prije skoro dvije godine, Facebook je obećao da će se boriti protiv dezinformacija o vakcinama ograničavajući doseg takvog sadržaja na svojim platformama, ali ih nije uspio u potpunosti zabraniti. U martu 2019. godine Facebook je rekao da će “smanjiti rang grupa i stranica koje šire dezinformacije o vakcinisanju” tako što ih neće uključiti u preporuke ili u predviđanja kada korisnici upišu u traku za pretraživanje.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision