Wednesday, 8. December 2021.
Unsko-sanski kanton 0° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

30. Oktobra. 2021. Region
Evropski parlament pozvao na otvaranje dosijea jugoslovenskih tajnih službi

Vanjskopolitički komitet Evropskog parlamenta (EP) usvojio je Izvještaj o borbi protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu, u kome se navodi da države regiona što prije treba da otvore dosijee jugoslovenskih tajnih službi kako bi se iskorijenile političke i administrativne veze sa organizovanim kriminalom.

Komitet u Izvještaju, objavljenom u utorak, napominje da su veze između organizovanog kriminala, politike i biznisa postojale prije raspada Jugoslavije i da su se nastavile od 1990-tih.

“Komitet…ponavlja poziv, s ovim u vezi, da se otvore arhivi bivše Jugoslavije, i posebno, da bude omogućen pristup dosijeima bivše Jugoslovenske tajne službe UDBA i tajne službe Jugoslovenske narodne armije – KOS, i da se spisi vrate odgovarajućim vladama, ako to one zatraže”, piše u dokumentu, a prenosi Voice of America.

Prema navodima Izvještaja, Komitet naglašava važnost saradnje i razmjene obavještajnih podataka s međunarodnim partnerima kao što su Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo i međunarodnim organizacijama kao što su Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OESS) i UNODC.

Komitet je pozvao vlade zemalja Zapadnog Balkana da prvenstveno rade na razbijanju kriminalnih organizacija umjesto da se fokusiraju na individualne slučajeve.

U dokumentu se naglašava da organizovani kriminal i korupcija prije svega štete građanima zemalja Zapadnog Balkana, jer potkopavaju njihovo pravo na sigurnost i socijalnu koheziju kao kao i njihovo povjerenje u demokratski sistem, stvarajući prepreke demokratskim reformama i otežavajući proces pristupanja.

Navodi se i da uskraćivanje evropske perspektive zemljama zapadnog Balkana pogoršava, a ne poboljšava situaciju u pogledu organizovanog kriminala, i naglašava da se samo podsticanjem procesa integracije u EU situacija može poboljšati.

Izvještaj, pored ostalog, napominje da su vladavina prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala oblasti u kojima zemlje Zapadnog Balkana trebaju da pokažu veći napredak na svom putu prema EU.

Navodeći da su nedostatak mogućnosti zapošljavanja, korupcija, zarobljavanje države, nejednakost i spor proces pristupanja EU neki od razloga ranjivosti zemalja regiona na organizovani kriminal, Komitet je pozvao vlasti zemalja regiona i njihove međunarodne partnere da intenziviraju svoje napore u rješavanju tih izazova.

Vanjskopolitički komitet EP žali zbog nedostatka nezavisnosti pravosuđa u zemljama Zapadnog Balkana i podstiče usvajanje strateškog pristupa u rješavanju izazova sa organizovanim kriminalom.

Prema navodima dokumenta, Komitet je pozvao zemlje zapadnog Balkana da ciljaju kriminalne organizacije, a ne pojedinačni slučajevi, I dodao da podstiče nadležna tijela da pojačaju zaštitu doušnika i zviždača, kako bi povećali kapacitet za razbijanje organizovanih kriminalnih grupa.

U Komitetu ističu da je Zapadni Balkan važan tranzitni region za šverc droge, ali i da se povećao broj operacija protiv šverca narkotika.

“Podvlači da je spečavanje finansiranja kriminalnih grupa ključno da se zaustave kriminalne aktivnosti i spriječi njihov upliv u legalnu ekonomiju. Podržava napore država Zapadnog Balkana da riješe pitanje pranja novca, uključujući i usvajanje revidiranog zakonodavstva”, navodi u dokumentu EP i ukazuje na trafiking ljudskih bića, pozivajući na jačanje regionalnih inicijativa zbog snaženja razmjene informacija i policijske saradnje.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision