Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Jula. 2022. Bosna i Hercegovina
Evropski parlament: Osnovni izazovi BiH nisu tehnički već politički

Evropski komesar za vanredne situacije, Janez Lenarčić, kaže da su EU lideri jasni da se BiH može dati status kandidata za članstvo u Uniji samo ako zemlja ispuni neophodne reforme.

Evropski komesar za vanredne situacije, Janez Lenarčić, izjavio je danas da su lideri EU jasni da se BiH može dati status kandidata za članstvo u Uniji samo ako zemlja ispuni neophodne reforme.

Lenarčić je, tokom debate o izveštaju o BiH u Evropskom parlamentu, naglasio da se od BiH očekuju opipljive refrome u okviru 14 prioriteta koje je postavila EK, a koja se odnose na demokratiju, funkcinalnost, vladavnu prava i javnu administraciju. Predstavljajući izvještaj o BiH pred Evropskim parlamentom, zamjenik izvestioca za BiH Mihael Galer ponovio je da u BiH postoji niz izazova u vidu reformi, ali i ocjenio da dva osnovna izazova sa kojima se BiH suočava “nisu tehnička već politička”.

Evropski parlamenarci tokom rasprave o političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, pozvali su na sankcionisanje Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a, naglasivši kako su među najvećim izazovima s kojima se zemlja susreće secesionističke namjere bh. entiteta Republika Srpska.

Drugi izazov je zastoj pregovora o reformama koje treba provesti kako bi se BiH uskladila s EU standardima. Mihael Galer, koji je predstavio izvještaj za BiH, rekao je da je država na raskršću te kako je politički dogovor u Briselu simbol njene evropske perspektive.

Podsjetio je na važnost uloge visokog predstavnika u BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision