Utorak, 16. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Jula. 2019. Izdvojeno, Svijet
Evropski parlament odlučuje o čelnici Evropske komisije

Europski parlament će se danas, na plenarnoj sjednici, očitovati o kandidaturi Njemice Ursule von der Leyen za predsjednicu Europske komisije.

Ukoliko Von der Leyen dobije podršku EP-a, odmah se kreće u proces formiranja novog saziva EK-a.

U suprotnom, Europsko vijeće ima mjesec dana da EP-u dostavi ime novog kandidata ili kandidatkinje za najvišu dužnostu u Europskoj uniji.

Aktualna njemačka ministrica obrane u prijepodnevnim satima će predstaviti svoj program na plenarnom zasjedanju EP-a, potom će odgovarati na pitanja lidera političkih grupa, a predviđena je i debata europskih zastupnika o njenom imenovanju i programu.

Tajno glasanje predviđeno je od 18:00 sati.

Za mjesto predsjednice EK-a potrebno joj je da dobije povjerenje više od polovice glasova od ukupno 751 zastupnika u EP-u.

Zeleni i krajnja ljevica će glasati protiv

Europska pučka stranka – EPP, iz čijih redova dolazi Ursula von der Leyen, ujedno i najbrojnija politička grupa u EP-u, već je najavila svoju podršku izboru prve predsjednice EK-a.

Europski socijaldemokrati, kao druga grupacija po broju zastupnika, imaju primjedbe na nepoštovanje principa izbora vodećeg kandidata s europskih izbora u slučaju nominiranja Von der Leyen.

I socijaldemokrati i europski liberali očekuju da vide hoće li Von der Leyen podržati njihove zahtjeve koji se odnose, kako na programsku politiku, tako i na sastav nove EK-a.

Zeleni i krajnja ljevica već su najavili da će glasati protiv.

Ako dobije potrebnu većinu, Von der Leyen odmah kreće u nominacije za sastav nove EK-a, koja bi trebala počesti s radom do kraja godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision