Friday, 30. July 2021.
Unsko-sanski kanton 23° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Juna. 2021. Bosna i Hercegovina
Evropski parlament o BiH: Nužna izmjena Ustava

Bosna i Hercegovina je od 2018. godine napravila značajne korake na putu ka Europskoj uniji, ali većina suštinskih pitanja su i dalje na čekanju, kazao je danas Oliver Varhelyi, europski komesar za susjedstvo i proširenje tokom obraćanja pred Europskim parlamentom, u sklopu debate o Izvještaju o napretku BIH za period 2019-2020.

“Kao što sam rekao političkim liderima BiH tokom protekle godine mi u komisiji smo spremni da pružimo status kandidata, pod uslovom da BiH također isporuči konkretne rezultate na ispunjavanju 14 ključnih prioriteta. Držim svoje obećanje, ako lideri to učine, učinit ćemo i mi,” kazao je Varhelyi.

Istakao je kako BiH treba maksimalno iskoristiti naredni period kako bi pokazala da shvata ozbiljno integraciju u EU.

“To uključuje pokretanje rasprave o ustavnoj reformi i posebno izbornim reformama te usvajanje pravosudnih reformi,” podvukao je komesar.

BiH kao i druge zemlje kandidati za članstvo mora izmijeniti Ustav kako bi udovoljila zahtjevima članstva u Uniji, naglasio je Varhelyi, pojasnivši kako to uključuje poptuno poštivanje presuda Europskog suda za ljudska prava te osiguravanje jednake zasutpljenosti za sve u zemlji.

To također znači funkcionalnost državnih institucija koje bi mogle učinkovito sudjelovati u donošenju odluka na nivou EU, dodao je.

“Ovo je ambiciozan posao koji se ne može više odgađati.”

Varhelyi je dalje poručio kako je reforma teška i osjetljiva, te da će zahtijevati “konstruktivan angažman svih političkih lidera kako bi uspjela,” spomenuvši u tom kontekstu i rad interrresorne grupe za izradu reforme Izbornog zakona.

Po pitanju vladavine zakona, komesar je istaknuo kako je nekoliko reformi na čekanju, a radi se o izmjeni Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, kao i zakonima koji se odnose na sukob interesa i javne nabavke.

“Ovaj paket zakona odnosi se na usklađivanje s pravnom stečevinom EU-a i sprečavanje korupcije. Očekujemo da će je sve stranke podržati kako bi pokazale da su ozbiljne u svojim obvezama,” dodao je Varhelyi.

Na kraju je spomenuo i potrebu da politički zvaničnici prestanu s upotrebom negativne retorike i poricanja ratnih zločina i genocida, naglasivši kako je to neprihvatljivo.

“Dopustite mi da ponovim da je budućnost Bosne i Hercegovine u EU kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Retorika podjela posljednjih mjeseci treba prestati. Politički predstavnici se moraju fokusirati na neophodne reforme za oporavak od pandemije i na promjene koje očekuju građani Bosne i Hercegovine,” zaključio je komesar.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision