Srijeda, 8. Aprila 2020.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Aprila. 2020. Svijet
Evropski ministri nisu postigli dogovor o načinu ekonomskog oporavka nakon pandemije
Ministri finansija iz EU uprkos naporima nisu bili u stanju premostiti razlike u obnovi svojih ekonomija nakon koronavirusa, a uobičajene podjele na sjever i jug dovele su do podjela u vezi s raspodjelom tereta, posebno za Italiju i Španiju.

Pitanje kolektivizacije dugova, odnosno uspostave instrumenta koji bi izdavao zajedničke obveznice, glavni je kamen spoticanja. Zbog toga mnogi ovaj sastanak vide kao ključni test za jedinstvo Evropske unije.

Prvi je kreditna linija Evropskog stabilizacijskog mehanizma (ESM), drugi je garantni fond Evropske investicijske banke (EIB), a treći program podrške za skraćeno radno vrijeme (SURE) za koji će garantovati sve zemlje članice i koji će pomoći kompanijama u najteže pogođenim zemljama da zadrže radnike, a radnicima da zadrže primanja.

Međutim, skupina zemalja na čelu s Italijom koja je najpogođenija pandemijom traži uspostavu instrumenta za zajedničko zaduživanje, koji bi izdavao euroobveznice. S druge strane, Njemačka, Nizozemska, Austrija i Finska snažno se tome protive.

Njemačka se zauzima za kreditnu liniju ESM-a koji je kreiran 2012. godine u jeku krize eurozone kako bi se pomoglo članicama da mogu finansirati svoje dugove budući da to nisu mogle na finansijskim tržištima.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision