Tuesday, 9. August 2022.
Unsko-sanski kanton 18° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Novembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Evropska unija će vojno sarađivati samo na nivou BiH

Evropska unija pozdravila je odluku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o produžetku izvršnog mandata Vojne misije EU-a (EUFOR Altea) u Bosni i Hercegovini i poručila da Brisel ne mijenja svoju političku poziciju, ali ni stav prema vojnim snagama kada je riječ o Bosni i Hercegovini.

“Operacija EUFOR Altea nastavlja obezbjeđivati sigurno okruženje u Bosni i Hercegovini, koje je neophodno za napredak na EU putu”, poručio je šef diplomatije EU-a Josep Borrell, prenosi Tanjug.

Istovremeno, u Briselu naglašavaju da pozicija EU-a kada je riječ o Bosni i Hercegovini ostaje nepromijenjana.

“EU podrška suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine je nepromijenjena”, rekao je glasnogovorniki EU-a Peter Stano.

Politika Brisel ostaje nepromijenjena

Na pitanje medija o mogućem uspostavljanju odvojenih vojnih entiteta u okviru Bosne i Hercegovine, Stano podvlači da je pozicija EU-a prema Bosni i Hercegovini politički, ali i u vojnom pogledu, “nepromijenjena i jasna”.

“Naprimjer, Altea operacija pomaže zračnim snagama Bosne i Hercegovine. To je jedinstvena vojna snaga Bosne i Hercegoviner i mi sarađujemo samo s tim entitetom”, kazao Stano.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda i de facto čelnik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavio je ranije da će taj entitet istupiti iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i formirati entitetsku vojsku.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision