Petak, 26. Jula 2019.
Unsko-sanski kanton 21° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Jula. 2019. Region
Evropska komisija uputila pismo upozorenja Mađarskoj zbog stanja sa migrantima

Evropska komsija uputila je Mađarskoj zvanično pismo upozorenja zbog ophođenja prema migrantima koji se nalaze u tranzitnoj zoni na granici sa Srbijom.

Komisija se istovremeno obratila i Sudu pravde EU zbog mađarskog zakona kojim se ograničava pravo na podnošenje zahtjeva za azil u boravak.

Portparolka Evropske komisije Nataša Berto (Bertaud) kaže da je zvanično pismo upozorenja upućeno Mađarskoj zbog nedostavljanja hrane ljudima koji čekaju povratak u tranzitnoj zoni na granici između Mađarske i Srbije.

„Nalazimo da uslovi tog zadržavanja u mađarskoj zoni tranzita ne poštuju mjere propisane EU dekretom o povratku niti Povelju o fundamentalnim pravima EU“, poručila je Nataša Berto.

Ona je navela da je zbog hitnosti situacije na granici sa Srbijom, Budimpešti ostavljeno mjesec dana da odgovori na pismo Evropske komisije nakon čega će Komisija odlučivati o daljim koracima u mogućoj prekršajnoj proceduri.

Nataša Berto za Tanjug je potvrdila da je Evropska komisija postupala po „odvojenom slučaju“ kada se Evropskom sudu pravde obratila zbog zakona kojim se kriminalizuju aktivnosti za podršku potražiocima azila i dodatno ograničava pravo na azil.

„U julu 2018. godine poslali smo zvanično pismo Mađarskoj zbog tzv. Stop Soroš“ zakona koji kriminalizuje aktivnosti i podršku zahtjevima za dobijene azila i boravka. Zbog nezadovoljavajućeg odgovora donijeli smo još jedno mišljenje u januaru 2019. godine i poslije analize odgovora mađarskih vlasti odlučili smo da se obratimo sudu“, zaključuje Berto.

Tzv. „Stop Soroš“ zakon ograničava pravo azilanata na pomoć prilikom potražnje azila u Mađarskoj, a nazvan je po američkom milijarderu Džordžu Sorosu koga Budimpešta krivi za podršku nelegalnim migracijama.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision