Ponedjeljak, 21. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Oktobra. 2019. Region
Evropska komisija u utorak o ulasku Hrvatske u Šengen

Ove sedmice Evropska komisija bi trebalo da usvoji pozitivnu ocjenu da Hrvatska ispunjava tehničke kriterijume za ulazak u šengenski prostor, prenose hrvatski mediji.

Izvještaj o ispunjavanju kriterijuma za ulazak Hrvatske u Šengen trebalo bi da se nađe na dnevnom redu Evropske komisije u utorak u Strazburu, pošto je rasprava o tom pitanju odlagana nekoliko puta.

Država koja želi da bude deo tog prostora mora da bude u stanju da potpuno sprovodi šengenski zakonik, što uključuje kontrolu granica na kopnu, moru i na aerodromima, izdavanje viza, policijsku saradnju i zaštitu ličnih podataka, prenosi Hina.

Takođe ta država mora biti uvezana u Šengenski informacioni sistem (SIS), najrašireniji i najveći sistem razmene informacija o bezbednosti i upravljanju granicama u Evropi.

SIS omogućava nadležnim državnim telima, poput policije i graničnih službi, da unose i imaju pristup upozorenjima o određenim osobama ili predmetima.

Ta upozorenja ne sadrže samo podatke o nekoj osobi ili predmetu, poput ukradenog automobila, nego i uputstvo što učiniti s njima kada se pojave na šengenskoj granici.

Komisija pre ulaska neke zemlje u prostor bez unutrašnjih graničnih kontrola sprovodi tzv. „šengensku evaluaciju“, a povremeno i nakon toga kako bi proverila sprovode li se korektno šengenski zakoni.

Sama ocjena Komisije o tehničkoj spremnosti za ulazak u Šengen nije dovoljna, ali je preduslov da bi zemlje članice mogle doneti političku odluku o primanju u šengenski prostor.

Bugarska i Rumunija još od 2011. imaju pozitivnu procenu Evropske komisije, ali još nisu deo šengenskog prostora jer nema saglasnosti svih zemalja članica.

Kako se navodi, teško je predvideti kada će biti donesena politička odluka, jer se već nekoliko godina u EU pokušava postići dogovor oko reforme Dablinskog sistema.

Osim toga, Slovenija manje-više otvoreno najavljuje da će blokirati hrvatski ulazak povezujući to pitanje s nerešenim graničnim pitanjem.

Hrvatska je od ulaska u EU povukla velika sredstva iz evropskog budžeta za jačanje kontrole spoljnih granica, ojačala sposobnost policije koja sprečava ilegalne migracije.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision