Tuesday, 27. September 2022.
Unsko-sanski kanton 12° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Aprila. 2022. Zanimljivosti
Evo zašto je važno proljećno čišćenje travnjaka
Uređenje travnjaka i bašte trebalo bi raditi svakog proljeća, kako bi kasnije izgledali ljepše i urednije i kako biste se riješili korova.
Grabljanjem travnjaka ono se prozračuje jer se izbacuje zaostalo lišće i sav otpad koji se nataložio tokom zimskih dana. Ukoliko se te “nečistoće” ne uklone, mrtvi biljni ostaci doprinijeće formiranju sloja sličnoj slami. Grabljanje, takođe, ravnomjerno raspoređuje travu koja je zgrudvana. Za taj posao potrebne su jake grablje, a najbolje je raditi kada je zemlja suva. U suprotnom mogli biste počupati travu.Na mjestima koja su ogoljena zasijte novu travu. Najbolje vrijeme za sijanje trave je kasno proljeće, kada su temperature uveliko u plusu. Kada budete sijali travu koristite azotno đubrivo sa sporim oslobađanjem. Pet sedmica nakon što ste zasijali travu ponovo je prihranite azotnim đubrivom sa brzim oslobađanjem. Ovo đubrivo treba nanijeti i otprilike tri nedjelje nakon što trava počne da zeleni.Još jedan od koraka ka lijepom travnjaku je aeracija. To je bušenje rupica u zemljištu kako bi vazduh, voda i hranljive materije iz đubriva stigle do korijena trave. Ona sprečava zbijenost zemljišta i doprinosi bujnosti travnjaka. Koliko često ćete vršiti aeraciju travnjaka zavisi od vrste tla i načina na koji ga koristite.

Eliminišite glodare. Ako na travnjaku primijetite rupe glodara, postavite mamce kojima ćete ih eliminisati. Ukoliko uočite korov, primijenite herbicide. Koristite herbicide širokog spektra djelovanja, koji podjednako eliminišu višegodišnje i jednogodišnje korove. Tretirajte ili iskopajte višegodišnji korov sa korijenom, kada počne da se pojavljuje na travnjaku ili u bašti. Dobra stvar je što se on lako može uočiti u proljeće.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision