Saturday, 18. September 2021.
Unsko-sanski kanton 13° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Septembra. 2021. Zanimljivosti
Evo koje voće i povrće vas čuva od moždanog udara

Istraživanje je pokazalo da konzumacija većih količina voća i povrća s bijelim ‘mesom’ poput jabuka, krušaka može pomoći u zaštiti od moždanih udara.

Holandski  istraživači, koji su 10 godina pratili zdravlje više od 20 hiljada osoba, ipak nisu otkrili razlog zbog kojeg je rizik od moždanog udara manji čak 52 posto kod osoba koje jedu puno jabuka, krušaka, banana ili karfiola. Stručnjaci upozoravaju da to ne znači da ljudi trebaju prestati jesti druge vrste voća i povrća.

Na početku istraživanja sudionici su ispunili detaljni upitnik o prehrambenim navikama i načinu života u prethodnoj godini, a nakon toga praćeni su sljedećih deset godina te je istraživana veza boje voća i povrća i rizika od moždanog udara. Naučnici su uočili da je povećanje potrošnje ‘bijelog’ voća i povrća za 25 grama dnevno vezano uz devetpostotno smanjenje rizika od udara.

Isto istraživanje nije pokazalo da na učestalost moždanih udara utiče konzumiranje tamnozelenog lisnatog povrća, kupusa i salate citrusa ili crvenog voća i povrća.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision