Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Decembra. 2021. Zanimljivosti
Evo šta vam sve podiže energiju tokom dana

Ispijenje velike količine kafe ili kupovina suplemenata za dobijanje više energije ne funkcioniše uvijek kada želite da budete budniji tokom dana. Najbolje je da ostanete puni energije na najprirodniji način.

Postoji mnogo zdravih načina da se stimulišete kada se osjećate umorno – čak i najmanja promjena u svakodnevnoj rutini može da dopinese tome da se osjećate bolje, prenosi Bright Side.

Odmorite se

Za neke ljude, drijemanje je korisno za poboljšanje budnosti i performansi. Kratko popodnevno drijemanje od 20 do 30 minuta može da vam pomogne da „napunite baterije“, preciznije, radi se o 26-minutnom drijemanju.

Koliko god primamljivo bilo, ne bi trebalo da pretjerujte sa drijemanjem jer to može da dovede do problema sa spavanjem tokom noći. To može da dovede do manjka energije tokom narednog dana.

Ograničite unos kofeina

Iako je poznato da vam kofein daje više energije, važno je ograničiti količinu koju unosite tokom dana jer može dovesti do toga da imate manje energije kada dejstvo prestane. Možda se osjećate kao da ste zavisni od toga da biste ostali aktivni, a zavisnost nikada nije dobra.

Pored toga, to može da poveća vaš stres i učini da se osjećate anksiozno. Optimalna količina kofeina koju bi trebalo da unesete je do 400 miligrama.

Vežbajte, najbolje na otvorenom

Vježbanje na otvorenom, a ne u zatvorenom prostoru, poboljšava energiju, smanjuje nivo stresa i povećava budnost. Takođe ima opšti dobar uticaj na vaše emocije, poput smanjenja ljutnje.

Iako postoje mnoge prednosti vježbanja napolju, postoje neke mjere predostrožnosti kao što su nivoi zagađenja, pa bi trebalo izbjegavati vježbanje napolju kada je nivo zagađenja visok. To može da bude mnogo štetnije zbog astme i alergija.

Nemojte misliti da je trčanje na traci tako loše, ono vam zapravo pomaže da imate kontrolu i motiviše vas, tako da se osjećate srećnije i bolje.

Jedite više proteina

Konzumiranje proteina podiže nivoe energije i igra važnu ulogu u prenošenju kiseonika kroz tijelo u krvotoku. Najbolje je da izbjegavate slatkiše i ugljene hidrate kada želite nešto da jedete,  iako vas u tom trenutku mogu zadovoljiti.

Umjesto toga, pokušajte da konzumirate hranu koja sadrži proteine i masti kao što su povrće, grčki jogurt sa voćem, puter od kikirikija ili zdrave krekere da biste povećali nivo energije.

Ostanite hidrirani

Da biste ostali puni energije hidratacija je veoma važna, jer vaš um snažno utiče na vaš status hidratacije. Čak i minimalna dehidracija može da smanji pojedine funkcije mozga. Može da smanji  vaše raspoloženje, pamćenje i koncentraciju i poveća glavobolju i umor.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision