Thursday, 27. January 2022.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Decembra. 2021. Region
Europski parlament s 319,2 milijuna eura pomaže potresom pogođena područja RH

Europski parlament odobrio je u utorak na plenarnoj sjednici u Strasbourgu omotnicu od ukupno 319,2 milijuna eura iz Fonda solidarnosti Europske unije za pomoć pri obnovi potresom pogođenih područja u Sisačko-moslavačkoj i dijelovima Karlovačke i Zagrebačke županije.

Europska komisija je u lipnju ove godine isplatila predujam od 41,3 milijuna eura potpore iz Fonda kako bi se ublažile materijalne, društvene i gospodarske posljedice koje je uzrokovao potres, priopćeno je iz Ureda europske zastupnice Željane Zovko.

Zastupnica Željana Zovko pozdravila je zeleno svjetlo Europskog parlamenta, naglasivši kako je ovom pomoći Europska unija ponovno pokazala kako nitko nije ostavljen sam nakon velike katastrofe.

“Snažan potres koji je prije godinu dana pogodio Sisak, Petrinju i Glinu te susjedna područja, najznačajnija je prirodna katastrofa u suvremenoj hrvatskoj povijesti. Ova sredstva su odraz nepokolebljive europske solidarnosti i dodatno će pomoći Republici Hrvatskoj da ubrza proces obnove te da stvori uvjete za siguran i održiv razvoj pogođenih područja”, istaknula je Zovko.

Zovko je isto tako dodala da će kao novoimenovana izvjestiteljica EPP-a za izvješće o Novom europskom Bauhausu nastaviti zagovarati da se inicijativa proširi i na sigurnost gradnje.

“Kombinirajući estetiku, održivost, energetsku učinkovitost, sigurnost i otpornost, Novi europski Bauhaus može jamčiti zaštitu građana u slučaju prirodnih katastrofa”, navela je Zovko i pritom zaključila kako je ova inicijativa velika prilika da se upravo u Republici Hrvatskoj ostvare novi modeli sigurne gradnje, prvenstveno na potresom pogođenim područjima, a potom i u ostatku države.

Fond solidarnosti EU-a je uspostavljen kako bi pružio financijsku potporu državama članicama i državama kandidatkinjama za pristupanje Uniji u rješavanju posljedica ozbiljnih prirodnih katastrofa.

Potpora u iznosu do 5,5 milijardi eura do sada je iskorištena za 88 katastrofa u 24 zemlje, a Europska komisija je krajem 2020. godine putem Fonda isplatila ukupno 683.7 milijuna eura Republici Hrvatskoj nakon razornog potresa koji je pogodio Zagreb.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision