Wednesday, 8. December 2021.
Unsko-sanski kanton 0° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Avgusta. 2021. Bosna i Hercegovina
EUFOR odgovorio na zahtjev Komšića: Ne posjedujemo opremu za gašenje požara iz zraka

Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić (DF) zatražio od EUFOR-a da pomogne u gašenju šumskih požara iz zraka, iz EUFOR-a su odgovorili na ne posjeduju opremu za tu vrstu gašenje požara.

“Uzimajući u obzir mandat prema važećoj Rezoluciji 2549 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN), glavni zadatak EUFOR-a je održavanje sigurnog i stabilnog okruženja. U skladu sa tim mandatom, EUFOR ne posjeduje posebnu opremu za gašenje šumskih požara iz zraka”, obrazložili su.

Kako su naglasili, spremni su da pruže podršku protivpožarnim službama tako što bi obavili izviđanje terena iz zraka kako bi se utvrdile lokacije požara i usmjeravale aktivnosti vatrogasaca na terenu ako je to potrebno.

Podsjećamo, Komšić je zatražio njihovu reakciju, jer član Predsjedništva iz Republike Srpske Milorad Dodik (SNSD) odbija da se na telefonskoj sjednici izjasni o tome da li se može angažovati helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ustrojstvo je takvo da se za običan angažman helikoptera Oružanih snaga mora pitati Predsjedništvo. Zakazuje se uglavnom vanredna telefonska sjednica i čeka se pristanak sva tri člana da bi helikopter poletio u pomoć.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision