Saturday, 18. September 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Jula. 2021. Svijet
EU tuži Italiju zbog toga što ne dijeli podatke u vezi sa terorizmom

Evropska komisija uložila je žalbu protiv Italije Evropskom sudu pravde u Luksemburgu zbog nepoštivanja ‘odluka iz Prüma’, pravila koja je Vijeće ministara unutarnjih poslova EU uspostavilo 2008. godine za jačanje pravosudne saradnje između država članica, a koje su za Bruxelles ,,osnovno sredstvo u borbi protiv terorizma i kriminala“.

Ali Italija još nije odobrila takve pogodnosti svojim evropskim partnerima, jer nikada nije otvorila svoje baze podataka drugim državama.

Komisija je pokrenula postupak za utvrđivanje povrede prava već 2011. godine, kada je razmjena informacija postala operativna, a pošto nije dobila odgovor ni do 2017. godine, prešla je na drugi korak, uputivši obrazloženo mišljenje i pozivajući Italiju da u potpunosti poštuje svoje zakonske obaveze.

Nakon ponovljenih istraga o napretku koji je država postigla u ispunjavanju svojih obaveza, “napominje se da do danas Italija još ne dozvoljava drugim državama članicama pristup njenim podacima koji se odnose na DNK, otiske prstiju i registraciju vozila”, saopćila je Evropska komisija.

Slučaj je sada predat sudu EU koji može izreći novčane kazne ako italijanska vlada ne bude brzo djelovala.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision