Sunday, 1. August 2021.
Unsko-sanski kanton 18° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Juna. 2021. Svijet
EU: Situacija na nekim migrantskim rutama je zabrinjavajuća

Čelnici država članica izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti povećanog migrantskog pritiska na nekim rutama i osudili pokušaje trećih država da se migrantima koriste u političke svrhe.

“Iako su mjere koje su EU i države članice poduzele dovele do smanjenja nelegalnih dolazaka proteklih godina, razvoj događaja na nekim rutama izaziva ozbiljnu zabrinutost i zahtijeva stalnu budnost i hitne mjere”, kaže se u zaključcima o migracijama koje su čelnici EU usvojili danas.

Europsko vijeće također osuđuje i odbacuje pokušaje trećih zemalja da instrumentaliziraju migrante u političke svrhe. U zaključcima se ne spominje nijedna država, ali je litavski predsjednik Gitanas Nauseda prije početka dvodnevnog samita izjavio da raste pritisak migranata koji dolaze preko Bjelorusije.

Nauseda je rekao da su uspostavljene zračne linije između Minska i Bagdada i drugih prijestolnica na Bliskom istoku kojima dolaze migranti u Bjelorusiju, odakle ih se upućuje u Europsku uniju preko Litve. Rekao je da raspolaže informacijama da oko 1500 Iračana čeka u Minsku da prijeđe granicu i uđe u Europsku uniju. Tom se taktikom služi i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. On je početkom prošle godine zaprijetio da će otvoriti vrata migrantima prema Uniji jer ona ne ispunjava ono što je obećala Turskoj.

Čelnici država članica pozvali su Europsku komisiju i visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella da u suradnji s državama članicama pripreme akcijske planove za jesen ove godine za prioritetne zemlje podrijetla i tranzita, s jasnim ciljevima, konkretnim rokovima i daljnjim mjerama potpore.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision