Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton -3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Juna. 2022. Svijet
EU produžila korištenje Covid potvrda do 30. juna 2023.

Evropski parlament i evropske vlade dogovorili su da pravila o covid-potvrdama ostaju na snazi idućih 12 mjeseci zbog toga što pandemija koronavirusa još traje.

Predstavnici Evropskog parlamenta i vlada članica EU složili su se produžiti važenje odredbe do 30. juna 2023., objavilo je francusko predsjedništvo Vijeća EU dodajući da se uredba može opozvati i prije tog roka ako to dopusti zdravstvena situacija.

Potvrde su namijenjene olakšavanju slobodnog kretanja ljudi tokom pandemije. Pomoću QR koda potvrda se može koristiti za dokazivanje je li osoba vakcinisana protiv koronavirusa, negativna na testu na koronavirus ili se oporavila od covida-19. Digitalna verzija može se spremiti na mobilni uređaj.

Evropska komisija je u februaru predložila produženje važenja odluke o covid-potvrdama.

– Virus koji uzrokuje covid-19 i dalje prevladava u Europi i u ovoj fazi nije moguće utvrditi utjecaj mogućeg širenja zaraze u drugoj polovici 2022. ili pojave novih varijanti – saopćeno je iz Komisije.

Produženje važenja odredbe omogućuje putnicima da nastave koristiti svoju covid-potvrdu ako države članice zadrže određene mjere javnog zdravlja.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision