Monday, 29. May 2023.
Unsko-sanski kanton 20° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Januara. 2022. Bosna i Hercegovina
EU parlamentarci pozvali na sankcije Dodiku i zamrzavanje pomoći RS

Grupa zastupnika u Evropskom parlamentu danas je oštro osudila djelovanje Milorada Dodika koje su ocijenili opasnim, pozivajući na promjenu “umirujuće strategije” Evropske unije prema Dodiku i eventualno uvođenje sankcija.

U zajedničkom saopštenju koje potpisuje osam EU parlamentaraca ističe se kako “nagrađivanje secesionističke politike šalje krajnje loš signal bh. političarima, građanima i cijeloj regiji”.

Potpisnici pozivaju Vijeće Evropske unije i zemlje članice da slijede primjer Sjedinjenih Američkih Država i uvedu sankcije Miloradu Dodiku, osim ako radikalno ne promijeni kurs i ne poduzme konkretne korake za smirivanje trenutnih napetosti u zemlji.

“Mi, zastupnici u Evropskom parlamentu, odlučno osuđujemo trenutno opasno djelovanje i podjele člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, koje predstavljaju namjerni pokušaj podrivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine kao i ustavnog poretka i drugih odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se to da bi provedba svih projekata i pomoći u Republici Srpskoj koje finansira EU, uključujući makrofinancijsku pomoć i financiranje kroz IPA III fond, trebala bi biti podvrgnuta temeljitom i hitnom razmatranju, s ciljem da se odmah zamrznu direktna i indirektna finansiranja koja bi bila od koristi vlastima ovog entiteta.

Zastupnici također pozivaju EU da osigura održavanje slobodnih i poštenih izbora u oktobru 2022., te izražavaju punu i snažnu podršku Uredu visokog predstavnika i njegovom mandatu u Bosni i Hercegovini kao nadležnom tijelu za nadzor provedbe civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, “odlučno braneći njega i njegov autoritet od javnih napada Milorada Dodika, Srbije, Ruske Federacije i drugih aktera”.

– Krajnje je vrijeme za čvršći, jasniji i vjerodostojniji pristup, utemeljen na demokratiji, vladavini prava, kao i 14 ključnih prioriteta koje zemlja treba ispuniti kako bi bila preporučena za otvaranje pristupnih pregovora – istaknuli su parlamentarci.

Zajedničku izjavu potpisuju predstavnici četiri političke grupe u Evropskom parlamentu: Tineke Strik (Greens), Majkl Galer (Michael Gahler, EPP), Tonino Picula (S&D), Hilde Vautmans (Renew), Reinhard Butikofer (Greens), Dietmar Koestner (S&D), Klemen Grošelj (Renew), i Romeo Franz (Greens).

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision