Saturday, 10. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Heavy Intensity Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Marta. 2021. Bosna i Hercegovina
EU odgovara na optužbe: Nema pregovora o integritetu i suverenitetu BiH

Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini uvjerava da demokratske norme i evropski standardi ostaju parametri svih pregovora u vezi promjena Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, uključujući potrebu da se osigura jednakost i nediskriminacija svih građana u ovoj zemlji bez obzira na njihovu etničku pripadnost ili prebivalište.

Odgovor Delegacije EU-a nakon optužbi da pomaže promjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje bi dodatno učvrstile etničke podjele u toj zemlji, koja ni dva i po decenije nakon sukoba nije uspjela osigurati jednaka prva za sve njene građene.

Opterećena ratnom prošlošću i još uvijek neizgrađenih snažnih institucija, Bosna i Hercegovina predstavlja test za Brisel, od kojeg se očekuje da pomogne u demokratizaciji bosanskohercegovačkog društva u pripremanju zemlje za članstvo u EU.

Bosna i Hercegovina je 2016. godine podnijela Zahtjev za članstvo u Uniji, kao posljednja zemlja Zapadnog Balkana koja nije otvorila pregovore s Briselom, s izuzetkom Kosova, kojeg kao nezavisnu državu ne priznaju članice EU-a Španija, Slovačka, Kipar, Rumunija i Grčka.

Tri godine kasnije, 2019, bh. vlasti su dobile 14 prioriteta koje moraju ispuniti kako bi zemlja započela pregovore sa Briselom.

Među uslovima , uz reformu pravosuđa i javne uprave, našli su se i, primjerice, izmjene Izbornog zakona i izmjene Ustava Bosne i Hercegovine, kako bi se za tročlano državno Predsjedništvo i Dom naroda Parlamentarne Skupštine Bosne i Hercegovine mogli kandidirati i pripadnici ostalih naroda, a ne samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision