Saturday, 13. August 2022.
Unsko-sanski kanton 16° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Novembra. 2021. Svijet
EU i NATO optužili Bjelorusiju da je organizirala migrantsku krizu kako bi izazvala “hibridnu” prijetnju

Čelnici Evropske unije i NATO-a obavezali su se u nedjelju, tokom posjeta Litvi usmjerenog na migrantsku krizu u Bjelorusiji i jačanje vojne nazočnosti Rusije blizu Ukrajine na sveobuhvatniju saradnju zbog “hibridnih” prijetnji.

Glavni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ponovno je pozvao Moskvu na “smirivanje” blizu ukrajinske granice i upozorio na “cijenu i posljedice s kojima će se Rusija suočiti ako upotrijebi silu”.

Posjeta Litvi Jensa Stoltenberga i predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (von der Leyen) održana je prije sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u susjednoj Latviji utorak i srijedu na kojem će biti i američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) i na kojem će istaknuti zabrinutost stanjem na rusko-ukrajinskoj granici.

Zajedničko djelovanje

– U odgovoru na te događaje, važno je da su Evropska unija i NATO oboje optužili Bjelorusiju da je organizirala migrantsku krizu kako bi izazvala “hibridnu” prijetnju, što Minsk poriče – rekla je fon der Lejan na konferenciji za novinare sa Stoltenbergom i litvanskim čelnicima.

– Razgovarali smo o načinu kako intenzivirati zajedničko djelovanje NATO-a i EU, posebice novom zajedničkom deklaracijom, jer smo jači i sigurniji kada radimo zajedno – rekao je Stoltenberg.

Predsjednika Evropske komisije je kazala da je EU odlučila utrostručiti na 200 miliona eura iznos sredstava namijenjen za upravljanje granicama u Latviji, Litvi i Poljskoj za 2021. i 2022. Taj iznos se odnosi na vozila za ophodnje i elektronski nadzor, uključujući i bespilotne letjelice.

“Neuobičajno gomilanje” oružja

– Ako se sigurnosna situacija dodatno pogorša, ne isključujemo mogućnost predlaganja NATO-ovog članka 4 – upozorio je litvanski predsjednik Gitanas Nauseda, aludirajući na stanje na granici između svoje zemlje i Bjelorusije.

Prema osnivačkom ugovoru NATO-a, svaka od njegovih članica može tražiti sastanak organizacije kada ocijeni da su njena sigurnost ili nezavisnost ugroženi.

Poljska je također upozorila na mogućnost pozivanja na taj članak.

Stoltenberg je rekao da je “neuobičajno gomilanje” oružja i hiljada vojnika na granicama “vrlo zabrinjavajuće iz brojnih razloga”.

– Poruka Rusiji je da mora pristupiti smirivanju, smanjiti napetosti i pokazati transparentnost – rekao je i dodao da “slijede posljedice ako ona odluči upotrijebiti silu”.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision