Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Oktobra. 2021. Svijet
Erdogan: Evropski političari koriste problem islamofobije za prikupljanje političkih glasova

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan održao je uvodni govor povodom otvaranja 5. Svjetskog foruma TRT-a te je iskoristio priliku da pozove na reformu brojnih svjetskih institucija.

Tokom otvaranja Foruma čija je tema “Moć i paradoks: Razumijevanje velike strategije u 21. stoljeću”, Erdogan je naglasio kako je pandemija koronavirusa ostavila traga na sve, pa uključujući i Tursku te da će trebati vremena da se zemlje vrate u normalan način života.

“Ono što se dogodilo tokom ovog perioda otkrilo nam je kako na svijetu više ništa neće biti isto”, rekao je Erdogan.

Prilikom obraćanja javnosti, Erdogan je naglasio kako su u ovim teškim trenucima za čovječanstvo, institucije za osiguranje mira u svijetu “zakazale”.

“Kontradiktornosti i paradoksi globalnog sistema izašli su na površinu. Uoči ove krize, koja prijeti budućnosti cijelog čovječanstva, institucije zadužene za osiguranje mira i pravde u svijetu ponovno su zakazale. Nerazvijene zemlje prepuštene su same sebi, a protekcionizam u trgovini se pojačao. S ekonomskim teškoćama, zločini iz mržnje u zapadnim zemljama dostigli su zastrašujući nivo”, ističe Erdogan.

Turski predsjednik je rekao kako je koncept socijalne države ozbiljno oštećen zbog pandemije te je naglasio kako su se tokom ovog perioda povećale razlike u prihodima, animozitet prema islamu, ali i antimigrantska politika.

“Umjesto da se suoče s animozitetom prema islamu, evropski političari proračunavaju kako bi ga mogli iskoristiti, pretvoriti u političku rentu i osvojiti glasove. Kao političar koji je godinama skretao pažnju na ovu prijetnju, izražavam veliku zabrinutost zbog onoga čemu svjedočimo. Razočarani smo što vidimo da je historijska prilika da se osigura mir i pravda izgubljena”, poručio je turski predsjednik.

Također, Erdogan se osvrnuo i na trenutno stanje u Ujedinjenim nacijama te je rekao kako su reforme neophodne za nastavak rada ove institucije.

“Ovaj sistem čiji su temelji učvršćeni nakon Drugog svjetskog rata, dugo nije uspio proizvesti pravdu i stabilnost. Nemoguće je da sistem nastavi rad u sadašnjoj strukturi u kojoj islamski svijet nema pravo glasa, gdje se zanemaruju zahtjevi afričkih zemalja, Latinske Amerike, ali i zemalja južnog dijela Azije. S druge strane, uzimaju se u obzir interesi samo pet najmoćnijih zemalja. Ne može se više zanemariti potreba za reformama UN-a, ali i drugih međunarodnih organizacija”, zaključio je Erdogan.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision