Utorak, 3. Decembra 2019.
Unsko-sanski kanton 13° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Decembra. 2019. Zanimljivosti
Enset ili banana na steroidima – biljka koja može preživjeti globalno zatopljenje?

Opisana kao banana na steroidima, biljka enset (Ensete ventricosum), poznatija kao etiopijska, abesinska ili pak lažna banana, mogla bi biti značajna u doba kada se borimo sa globalnim zatopljenjem.

Radi se o biljci koja naraste do 10 metara u visinu, a u Etiopiji je koriste kako za ljudsku, tako i za stočnu hranu, ali i kao građevisnki materijal, materijal za izradu ambalaže te lijekova, navodi Reuters.

Trpi i sušu i smrzavanje

Ljudi kažu da je ovo novo čudo“, kaže James Borrel, znanstvenik iz londonskog Kraljevskog botaničkog vrta koji istražuje potencijal ove biljke.

Ono što je najvažnije u vrijeme klimatskih promjena te sve sušnijih godina, istraživanja pokazuju kako je ova biljka otporna na sušu.

Borrell kaže kako enset raste u širokom rasponu vremenskih uslova – od vrućine, preko magle do smrzavanja, a može se ubirati u bilo kojem trenutku.

Iako enset raste od Etiopije do Južne Afrike, kultiviran je samo u Etiopskom gorju što je zbunjivalo znanstvenike.

Od škrobi se izrađuje kocho

Ovu biljku nazivaju i “drvo protiv gladi”, a bila je na popisu neobičnih sastojaka kojega su istaknuli vodeći lodonski kuhari na nedavno održanom događaju koji promiče raznolikost hrane.

Ova je biljna vrsta u bliskom srodstvu sa bananom, sam plod je pun sjemenki i nije jestiv. No, škrobno tkivo iz samog debla kao i podzemne lukovice mogu težiti do 100 kilograma te se koristiti kao hrana. Ovi dijelovi biljke prije upotrebe moraju fermentirati, a nakon toga se koriste u izradi jela kojega Etiopljani nazivaju “kocho“.

Yeshak Fantu, voditelj etiopijskog restorana u Londonu kaže kako je kocho za Etiopljane ono što su “riba i krompirići” (fish and chips) za Britance.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision