Tuesday, 16. August 2022.
Unsko-sanski kanton 17° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Novembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Elektroprivrede BiH i HZHB predložile modele povećanja cijena struje

Predstavnici Elektroprivrede BiH i Elektroprivrede HZHB predložili su danas Vladi Federacije BiH svoje modele povećanja cijene električne energije za poslovne subjekte.

Nakon tematske sjednice Vlade Federacije BiH o stanju u energetskom sektoru u Federaciji BiH, direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija izjavio je da bi njihovim “stepenastim modelom” bila ograničena i cijena, ali i potrošnja struje.

“Oba ta prijedloga imaju uporište u Zakonu o kontroli cijena i Zakonu o energijskoj efikasnosti”, rekao je Andelija.

On je također naveo kako je predloženo da Elektroprivreda eventualni višak prihoda većim dijelom usmjeri u povećanje cijene uglja kako bi olakšali poslovanje rudnika.

Andelija je rekao da je problem ugovaranja s kupcima na “tržišnom snabdijevanju” nastao zbog nerazumijevanja načina na koji funkcioniše tržište električne energije.

Izvršni direktor za proizvodnju Elektroprivrede HZHB Mostar Zoran Tabak pojasnio je da je njihov prijedlog da Vlada FBiH, kao njihov većinski vlasnik, fiksira gornju cijenu električne energije i time svim kompanijama olakša planiranje naredne godine.

“Također, time bi cijena struje trebala biti prihvatljiva industriji, a i samoj Elektroprivredi HZHB, da ne ugrozi njeno svakodnevno poslovanje”, kazao je Tabak.

Poručio je kupcima Elektroprivrede HZHB da snabdijevanje ni u jednom trenutku neće doći u pitanje i da će iskoristiti sve mehanizme da cijene učine podnošljivim.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision