Subota, 13. Marta 2021.
Unsko-sanski kanton 12° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Marta. 2021. Svijet
EK će naredne sedmice predstaviti digitalne zelene certifikate

Evropska komisija će naredne sedmice predstaviti “digitalne zelene certifikate”, koji će omogućiti da se smanje ili ukinu neke od postojećih restrikcija na putovanja unutar Evropske unije, najavila je evropska komesarka za unutrašnja pitanja Ylva Johansson.

Nakon videosastanka ministara unutrašnjih poslova EU-a, objasnila da će digitalni certifikati prikazivati tri vrste informacija koje bi trebale omogućiti slobodniji protok ljudi unutra Schengena, prenosi Tanjug.

“Ovim certifikatima moći ćete pokazati da imate ili negativan PCR test, ili imate li antitijela, ili da ste vakcinisani vakcinom koju je preporučila Evropska agencija za lijekove [EMA]”, kaže Johansson.

Primjena prije ljetnih odmora

Evropska komesarka naglašava da će takvi certifikati biti “dobar i efikasan način” da putem mobilnog telefona pokažete da niste prenosilac ili da imate nizak rizik od prenošenja zaraze tokom putovanja.

Nakon što EK predstavi svoj prijedlog digitalnih certifikata, morat će ga odobriti i Vijeće EU-a i Evropski parlament kako bi stupio na snagu u EU.

U Briselu naglašavaju da će koordinirati interoperatibilnost ovih certifikata među EU 27, a da bi se s njihovom primjenom moglo krenuti prije ljetnih odmora.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision