Tuesday, 5. December 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Juna. 2022. Zanimljivosti
Egipat: Otkriveno preko 150 antičkih statua i 250 sarkofaga

Velika količina drevnih bronzanih kipova i dobro očuvanih sarkofaga otkrivenih u egipatskoj Sakari predstavljeno je javnosti u ponedjeljak, objavilo je egipatsko Ministarstvo turizma i antikviteta.

Arheolozi su u prošlosti otkrili relikvije koje pripadaju egipatskim dinastijama pokopanim u nekropolju Sakara, ali najnoviji nalaz označava prvo i najveće otkopavanje bronzanih kipova na tom području iz kasnog razdoblja ili 5. vijeka prije nove ere.

Otkriveno je 150 kipova koji su napravljeni po uzoru na faraonske bogove. Kipovi su otkriveni tokom egipatske arheološke misije koja od 2018. godine vrši iskopavanja 28 kilometara južno od Kaira.

U saopćenju se navodi i kako su arheolozi pronašli bronzane posude za koje se vjeruje da su korišćeni u ritualima povezanim sa egipatskom boginjom plodnosti Isis.

Misija je otkrila još 250 drvenih sarkofaga u boji s dobro očuvanim mumijama, drvene kipove, drvene maske sa zlatnom bojom i desetine figurica mačaka.

Iz perioda Novog kraljevstva, oko 15. vijeka prije nove ere, pronađeno je bronzano ogledalo, narukvice, ogrlice, naušnice i ukrasa za gležnjeve, prenosi CNN.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision