Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton -1° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

28. Aprila. 2022. USK
Dva miliona za novu magnetnu rezonancu za bolnicu u Bihaću

Vlada Unsko-sanskog kantona finansiraće nabavku potpuno novog uređaja za magnetnu rezonancu za potrebe Kantonalne bolnice u Bihaću, potvrdio je resorni ministar zdravstva Muris Halkić.

“Vlada je ranije donijela odluku da izdvoji 1,1 milion maraka za popravku i nadogradnju sadašnjeg uređaja. Međutim, s obzirom na to da je nabavka potpuno novog uređaja, s rokom garancije od pet godina, oko 1,8 miliona maraka, odlučeno je da se ide u tom smjeru”, kazao je Halkić.

Prema njegovim riječima, u proteklom periodu ovaj uređaj je često bio u kvaru, pa su pacijenti bili prinuđeni da ovu vrstu zdravstvenih usluga traže van Unsko-sanskog kantona.

Halkić je dodao kako će iz budžeta USK za potrebe bolnice u ovoj godini biti izdvojeno četiri miliona maraka, te da će se investirati u unapređenje informatičkog sistema na Odjelu radiologije, kao i drugih zdravstvenih usluga. Inače, Kantonalna bolnica se već dugi niz godina suočava s nizom problema, a najveći su oni materijalne prirode povezani s akumuliranim dugovanjima koje bolnica ima prema dobavljačima u iznose od oko 12,5 milion maraka. Višegodišnje akumuliranje troškova u proteklim godinama rezultiralo je nemogućnošću da se izmiruju dugovi prema dobavljačima te servisira i nabavlja neophodna medicinska oprema.

Premijer USK Mustafa Ružnić naglasio je kako je u posljednje tri godine Vlada kojoj je na čelu u sistem zdravstva investirala 13 miliona maraka, ne računajući redovna sredstva za finansiranje zdravstvenog sektora.

Zahvaljujući ovim sredstvima uspjeli smo očuvati naš zdravstveni sistem, koji se suočavao s velikim problemima zbog pandemije virusa korona”, kazao je Ružnić.

Izvor:  

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision