Utorak, 8. Septembra 2020.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Septembra. 2020. USK
Dugo najavljivano zatvaranje privremenih prihvatnih centara u USK trebala bi početi u ovoj sedmici,

Dugo najavljivano zatvaranje privremenih prihvatnih centara smještenih u urbanim dijelovima u Velikoj Kladuši i Bihaću, odnosno kamp „Miral“ i „Bira“, a prema najavama Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona trebala bi početi u ovoj sedmici, javljaju iz Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

Migranti koji trenutno borave u ovim kampovima trebali bi biti prebačeni u Prihvatni centar  „Duje“ u Istočnom Doboju, jedan dio njih u proširenom dijelu kampa na „Lipi“, a ostatak migranata koji se nalaze u Velikokladuškom centru „Miral“ bit će smješteni u kamp koji se planira otvoriti izvan urbanog dijela Velike Kladuše…

Građani USK-a nakon tri godine dobili su konačno zeleno svjetlo od Predsjedništva i Vijeća ministara kada je u pitanju migrantska kriza – migranti se izmještaju iz kampova i grada, a centri se gase.  Uz to najavljena je i finansijska pomoć za provođenje takvih aktivnosti. Zaključci koji su prije sedam dana dogovoreni na sastanku s ministrom sigurnosti, polako se implementiraju na terenu.

Sve ilegalno zatečene migrante u gradskim područjima policija prevozi na međuentitetsku liniju razgraničenja kod Bosanske Otoke ili u kamp „Lipa“. Do sada ih je na taj način premješteno nekoliko stotina. U međuvremenu, vrše se pripreme za realizaciju ostalih zaključaka koji vode ka zatvaranju kampova „Bira“ i „Miral“.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision