Srijeda, 17. Marta 2021.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

17. Marta. 2021. Bosna i Hercegovina
Državni službenici danas protestuju zbog neusvajanja budžeta

U Sarajevu će danas biti održan protest zaposlenih u institucijama BiH zbog neusvajanja Zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza za ovu godinu.

Tim Zakonom je bilo predviđeno vraćanje osnovice za obračun plata zaposlenim u ovim institucijama, u skladu sa ranijim sindikalnim zahtjevom, saopćili su iz Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenih u institucijama BiH.

Jedan od razloga za protest jeste nedostatak socijalnog dijaloga između Vijeća ministara BiH i Sindikata.

Protest će biti održan od 12:30 do 14:30 sati ispred Zgrade prijateljstva između Grčke i BiH, u skladu sa preporukama Kriznog štaba uz pridržavanje svih higijensko-epidemioloških mjera.

Predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija rekao je jučer da je na sastanku sa predstavnicima sindikata zaposlenih u institucijama BiH, koji traže veće plate, dogovoreno da se odblokira rad radne grupe koja bi predložila izmjene zakona koje se odnose na status zaposlenih u institucijama BiH.

“Mi smo sa njima prošle godine započeli pregovore. Dogovoreno je da se formira radna grupa koja će otvoriti sva pitanja zaposlenih u zajedničkim institucijama, od uslova njihovog rada, uniformi policijskih službenika, do plata zaposlenih. Nažalost, u radu te radne grupe došlo je do blokade i nisu usaglašene sve stvari koje su trebale da se usaglase”, pojasnio je Tegeltija.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision