Petak, 19. Aprila 2019.
Unsko-sanski kanton 9° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Aprila. 2019. USK
Država preuzima nadzor nad migrantskim centrima u Krajini, ali postoje pravni problemi

Zbog ovog problema Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) USK obratila se Jasmina Šarić- Hasanović, advokatica Amira Murića obzirom da su u dijelu nekretnina “Bire” smješteni migranti, s tima da predmet sudskog osiguravanja potraživanja od 475.000 KM nije tzv. stara hala u kojoj su smještajni.

Vijeće ministara BiH objavilo je odluku o preuzimanju nadzora nad migrantskim centrima u Unsko-sanskom kantonu, ali čini se da postoje nepremostivi pravni problemi.
Nakon višemjesečnih pokušaja izvršne vlasti Unsko-sanskog (USK) kantona da Ministarstvo sigurnosti i Služba za poslove sa strancima BiH preuzmu nadzor nad privremenim prihvatnim migrantskim centrima “Borići” i “Bira” u Bihaću, “Miral” u Velikoj Kladuši i “Sedra” u Cazinu gdje boravi 3.200 zvanično prijavljenih migranata, Vijeće ministara BiH donijelo je 11. marta ove godine Odluku određivanju privremenih prihvatnih centara za smještaj migranata koja je objavljena 12. aprila u Službenom glasniku BiH 28/19.

U međuvremenu, kao što je poznato, zbog ogromnog svakodnevnog priliva nelegalih migranata i narušene sigurnosne situacije, te pritiska javnosti u Krajini i zaključaka Gradskog vijeća (GV) Bihać i Općinskog vijeća (OV) Velika Kladuša Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom USK i Vlada USK svojim zaključkom od 10. aprila zatražila od Vijeća ministara BiH i nadležnih državnih insititucija da u roku od 30 dana pronađu nove lokacije za smještaj migranata van urbanih područja u USK pod prijetnjom da će nakon tog roka pristupiti u skladu sa svojim ovlastima rasformiravanju privremenih prihvatnih centara “Bira” i “Miral”.

Očigledno je da je ovakav zaključak krajiške izvršne vlasti natjeralo Vijeće ministara BiH da svega dva dana kasnije u “Službenom glasniku BiH” objavi svoju odluku staru mjesec dana. No, osim što je ova Odluka koja je praktično stupila na pravnu snagu u suprotnosti sa zvaničnim stavom vlasti USK, ona je, sudeći po informacijama i dokumentaciji koja je u posjedu Klix.ba, pravno neutemeljena i neprovodiva.

Naime, prema mišljenjima pravnih stručnjaka nemoguće je da Vijeće ministara BiH svojom odlukom kao najviši izvršni organ države preuzme nadzor nad privatnim vlasništvom, što objekti “Bira”, “Sedra” i “Miral” jesu, (objekat “Borići” je u vlasništvu Grada Bihaća) u situaciji kada između vlasnika ovih objekata i Međunarodne organizacije za migracije (IOM) već postoji obligacioni odnos, odnosno ugovori o iznajmljivanju prostora za smještaj migranata.

Situacija je, k tome, još kompliciranija kada je riječ o objektu “Bira” u Bihaću obzirom da je Kantonalni sud u Bihaću 29. oktobra prošle godine potvrdio rješenje Općinskog suda Bihać kojim se u pravnoj stvari dva predlagača, Amira Murića i Džane Murić, a protiv d.d. “Bira” određuje mjera osiguranja na način da se vlasniku “Bire” zabranjuje da otuđi, sakrije, opterećuje ili raspolaže do visine potraživanja od 475.000 KM sa zakonskom zateznom kamatom halama, i mašinama u objektu “BIre”. Ova zabrana zabilježena je u Registru zaloga MInistarstva pravde BiH i Zemljišnoknjižnom uredu Općinskog suda u Bihaću i ona podrazumijeva da je zabranjena svaka aktivnost koja mi nanijela štetu predlagačima ove zabrane, Amiru i Džani Murić.

Zbog ovog problema Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) USK obratila se Jasmina Šarić- Hasanović, advokatica Amira Murića obzirom da su u dijelu nekretnina “Bire” smješteni migranti, s tima da predmet sudskog osiguravanja potraživanja od 475.000 KM nije tzv. stara hala u kojoj su smještajni kapaciteti migran

“Svi vitalni objekti od trafostanice, ulaza i portirnice kao i nova hala su predmet osiguranja. Međutim, boravkom migranata se uništava i umanjuje vrijednost osigurane imovine. Kako moj klijent ima informaciju da se iz predmeta osiguranja sudskom mjerom izvozi sirovina, ruše se pomoćni objekti i uslijed smještaja migranata – njihovim korištenjem istog na način suprotan mjeri osiguranja, jer je određena zabrana raspolaganja i korištenja ‘Biri’ te davanje na korištenje trećim licima, molim vas, da kao prvi čovjek Ministarstva unutrašnjih poslova pokušate kroz organe MUP-a, putem Prve PU Bihać iznaći rješenje kojim bi se zaštitila osigurana imovina mog klijenta”, stoji u pismu advokatice Šarić-Hasanović ministru unutrašnjih poslova USK Nerminu Kljajiću.

U pismu se navodi i da je Amir Murić podnio krivičnu prijavu zbog nepostupanja po mjeri osiguranja, MUP USK se sada upoznaje sa tim činjenicama radi provođenja službenih radnji – intervencije i sačinjavanja službene informacije o stanju narušavanja imovine koja je predmet sudske mjere.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision