Saturday, 3. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Augusta. 2021. Zanimljivosti
Dosada na poslu može da utiče na zdravlje

Postoje dani kada nema puno posla, a vi sami sebe hvatate da bez ikakve veze tipkate po računaru ili mobilnom telefonu, ispijate kafe i generalno vam je veoma dosadno.

Dosada se može lako pretvoriti u veliki stres i teskobu, ukoliko potraje.

Nedostatak radnih zadataka i „gledanje u prazno“ tokom radnog dana utiče na mozak i psihičko stanje jednako loše kao i „burn out“ zbog prekomjernog rada.

Jedina razlika je što pojedinci kojima je dosadno na kraju budu znatno manje zadovoljni poslom i radnim mJestom, pa češće i razmišljaju o otkazu.

Istraživanje je otkrilo da oni koji osJećaju monotoniju na poslu imaju veći rizik od srčanog udara i smrti prouzrokovane kardiovaskularnim bolestima.

Iako je stres prisutan, stručnjaci smatraju da nije jedini okidač za loše stanje, mnogo veću ulogu imaju nezdrave navike koje se razvijaju s dosadom, poput konzumiranja alkohola i cigareta.

Osim toga, oni koji osjećaju dosadu postaju lošiji u obavljanju radnih zadataka i često izostaju sa posla.

Dobra vijest je da se i ova situacija, poput suprotne zvane „burn out“, može riješiti.

Prvo, kako navode stručnjaci, poslodavci mogu da daju više zadataka i pruže tako radnicima osjećaj da su nešto dobro uradili i ispunili dan, piše Big Think, a prenosi Index.hr.

Ipak, na kraju su zaposleni ti koji mogu svoje dane učiniti boljim. Možete da počnete da obavljate zadatke bez mnogo žurbe kada nema potrebe za istom i da više uživate u njima.

Kada ste taj korak napravili, dobro razmislite da li vam je potrebna velika promjena poput nove kompanije ili možete nešto da popravite, tu gdje jeste.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision