Utorak, 25. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton 2° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Avgusta. 2020. Svijet
Donald Trump zvanično nominovan za republikanskog predsjedničkog kandidata

Donald Trump danas je zvanično nominovan za američkog predsjedničkog kandidata ispred desničarske Republikanske partije.Odluka je donesena na današnjoj Nacionalnoj republikanskoj konvenciji koja se inače održava svake četiri godine, odnosno prije svakih predsjedničkih izbora, prenosi BBC.

Trump će, dakle, 3. novembra 2020. godine ukrstiti mačeve sa kandidatom Demokratske parije Josephom Bidenom na izborima koji će biti održani u 50 saveznih država i nekoliko teritorija.

Pobjedu će odnijeti ne onaj kandidat koji osvoji najviše glasova, što je specifičnost američkog izbornog sistema, nego onaj kandidat koji sakupi najviše elektora, a koji su uglavnom bazirani glasanju u pojedinačnim državama.

Građani glasom za kandidata angažuju elektore koji se potom razvrstavaju po procentu dobijenih glasova kandidata po državi. Onaj kandidat koji dobije najveći broj elektora osvaja saveznu državu i svi elektori naknadno postaju njegovi, mada postoje potencijalni izuzeci ovog pravila.

Elektorat čini 538 članova na nacionalnom nivou, a pobjedu će odnijeti onaj kandidat koji osvoji povjerenje 270 elektora.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision