Wednesday, 8. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Marta. 2022. Bosna i Hercegovina
Dom naroda PSBiH: U četvrtak odluka o prijedlogu ukidanja akciza na gorivo

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) trebalo bi da na sjednici zakazanoj za četvrtak, 24. marta, donese odluku o prijedlogu izmjena zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, kojim je predviđeno ukidanje akciza na gorivo u periodu od šest mjeseci.

Dom naroda na hitnoj sjednici 16. marta podržao je zahtjev Predstavničkog doma da ovaj zakonski prijedlog razmatra po hitnom postupku, ali na glasanju o zakonu nije bilo potrebne entitetske većine.

Na dnevnom redu sjednice u prvom čitanju nalazi se prijedlog dopuna zakona o porezu na dodatu vrijednost (PDV), koji je usvojio Predstavnički dom, a koji predviđa uvođenje diferencirane stope PDV-a, umjesto dosadašnje jedinstvene od 17 odsto.

Stopa od pet odsto PDV-a primjenjivala bi se za osnovne prehrambene namirnice – brašno, hljeb, mlijeko, mliječne proizvode, hranu za dojenčad izrađenu od mlijeka, ulje, so, šećer, stočnu hranu, sjemenski i sadni materijal, te od 22 odsto za luksuznu robu poput vina i alkoholnih pića, cigareta, automobila, parfema, nakita i oružja.

Delegati bi trebali da se izjasne o tri zakonska prijedloga koji se nalaze među 14 prioriteta Evropske komisije, koje Bosna i Hercegovina treba da ispuni na putu ka Evropskoj uniji. Riječ je o Prijedlogu zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH, Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, a koji se odnosi na omogućavanje finansiranja održavanja opštih i lokalnih izbora, u skladu sa Izbornim zakonom u vrijeme privremenog finansiranja institucija Bosne i Hercegovine.

Predviđeno je i donošenje konačne odluke o zaključcima četvoro srpskih delegata u Domu naroda predloženim u novembru, a koji se tiču rješavanja krize izazvane nametnutom odlukom bišeg visokog predstavnika Valentina Incka o izmjeni i dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision