Thursday, 5. August 2021.
Unsko-sanski kanton 14° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Februara. 2020. Bosna i Hercegovina
Dom naroda odlučuje o povećanju plata vojnicima i podoficirima OS BiH
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine danas bi trebalo da donese konačnu odluku o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim se predviđa povećanje plata za vojnike i podoficire u Oružanim snagama BiH.

Ovaj zakonski prijedlog, koji se nalazi u drugom čitanju u Domu naroda, u prošlom sazivu Parlamenta BiH u proceduru je uputila Borjana Krišto.

U obrazloženju predloženih rješenja, Krišto navodi da se na ovaj način želi poboljšati status zaposlenim vojnim osobama koja imaju najniži koeficijent za obračun plate, a koja u ukupnoj vojnoj strukturi zaposlenih vojnih osoba u Oružanim snagama BiH čine 80 posto ljudstva, te zaustaviti negativan trend napuštanja ove službe.

U vrijeme usvajanja ovog zakonskog prijedloga u Predstavničkom domu procjene su bile da je za njegovu realizaciju potrebno 9,3 miliona KM.

Delegati bi trebalo da se izjasne o zahtjevu Savjeta ministara za razmatranje po hitnom postupku Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji /OBA/ BiH, koji je utvrđen u martu 2018. godine.

Predloženim zakonom sprovodi se odluka Ustavnog suda BiH i propisuje sadržaj pisanog zahtjeva u vezi sa tajnim prikupljanjem podataka za koje je potrebno sudsko ovlaštenje, te uvodi ograničenje ukupnog trajanja ove mjere.

Na dnevnom redu je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama, takođe iz 2018. godine, koji je na prijedlog Upravnog odbora Agencije za osiguranje depozita utvrdio Savjet ministara.

Novim zakonom bolje se štite deponenti prilikom transformacije banaka u BiH, te uvodi mogućnost restrukturisanja banaka.

Propisano je da banke koje dobiju dozvolu za rad od entitetskih agencija za bankarstvo automatski ulaze u proces osiguranja depozita.

Delegati bi trebalo da razmotre i prijedloge izmjena i dopuna Zakona o upravnim sporovima BiH, Zakona o patentu, te Zakona o Sudskoj policiji BiH, kao i veći broj izvještaja.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision