Friday, 3. December 2021.
Unsko-sanski kanton 2° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Septembra. 2021. Bosna i Hercegovina
Dom naroda danas o imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire FBiH

Nastavak sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazan je za danas, a jedna od tačaka dnevnog reda je i predložena odluka o razrješenju te imenovanju članova Komisije za vrijednosne papire FBiH.

Ova komisija je tijelo sa čitavim spektrom nadležnosti, a puno je blokiranih procesa zbog toga što ne funkcioniše od novembra 2019. godine.

Također, delegati bi se na sjednici trebali izjasniti o predloženom zakonu o obrtu i srodnim djelatnostima.

Prema obrazloženju predlagača, obrtna djelatnost će imati pravo i na uvoz repromaterijala te na izvoz svojih proizvoda. Drugim riječima, obrtnici će moći samostalno, u svoje ime i za svoj račun, obavljati vanjskotrgovinsko poslovanje bez posrednika, što dosad nije moglo.

Prednosti najavljenog zakona su skraćenje procedure i pojednostavljenje registracije obrta te omogućavanje pribavljanja dokumentacije po službenoj dužnosti.

Osim zakona o obrtu, u nastavku sjednice delegate očekuje rasprava o predloženom zakonu o roditeljima njegovateljima u Federaciji BiH. Cilj tog akta je omogućiti jednom od roditelja osoba s invaliditetom pravo na status “roditelja njegovatelja” i mjesečnu naknadu uz pripadajuće doprinose za penzijsko-invalidsko, zdravstveno i osiguranje za vrijeme nezaposlenosti.

Taj status, prema predloženom zakonu, bio bi priznat roditelju osobe s invaliditetom ukoliko je nezaposlen i prijavljen na evidenciju nadležne službe za zapošljavanje, a neovisno od godišta djeteta sa stopostotnim invaliditetom. Roditelj njegovatelj imao bi pravo na mjesečnu naknadu u visini neto najniže plate u FBiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision