Ponedjeljak, 24. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton 0° C Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Avgusta. 2020. Zanimljivosti
Dokazano je: Vaši ljubimci imaju emocije i razumiju vas

Prema informacijama koje prime kroz osjetila, životinje stvaraju svoju sliku svijeta, o njemu razmišljaju, o njemu uče i osjećaju. Tako nas psi smatraju svojom obitelji, no shvaćaju da mi nismo psi; oni prate naše izraze lica, smjer pogleda, pokrete i prepoznaju naše raspoloženje. 

Mačke koje žive sa samo jednim vlasnikom i ne idu van ovise o stabilnom emocionalnom odnosu s vlasnikom, a u protivnom mogu razviti tjeskobu zbog odvajanja. Mačke se prema nama ponašaju kao prema drugim mačkama – u našoj blizini podignu rep, trljaju se oko naših nogu, sjede pored nas i lickaju nas upravo na način kako mačke to čine jedne drugima.
Pseći osjet mirisa višestruko je jači od našeg, a njihova sposobnost otkrivanja mirisa čak je 10 000 do 100 000 puta veća od one kod prosječnog čovjeka. Naime, psi u njušci imaju veći broj osjetilnih stanica za miris, a dio mozga koji treba obraditi mirisne informacije posebno je velik. Osim toga, i psi i mačke imaju dodatni organ za osjećanje feromona, tzv. vomeronazalni organ, zbog kojeg vole njuškati, a u šetnji njuše oko 33% vremena.

Vid pasa i mačaka drugačiji je nego ljudski. Oni bolje vide u mraku i bolje uočavaju pokrete, dok mi vidimo jasnije u daljinu. Kada je riječ o bojama, oni vide svijet u nijansama plave i žute, a mi vidimo šarenilo. Kako bi bolje iskoristili malo svjetla koje je dostupno noću, njihove oči reflektiraju svijetlo.

Zato nam na fotografijama njihove oči izgledaju svjetleće. Osim toga, psi imaju široko vidno polje, dok je naše vidno polje jasno samo ispred nas. Ipak, širina vidnog polja ovisi o pasmini psa, odnosno o obliku glave i položaju očiju.

Veliki je problem kada se pse ošiša tako da im se odrežu vibrise jer time gube osjećaj za prostor u kojem se kreću. Osim toga, psi i mačke čuju daleko bolje od čovjeka zbog svojih pokretnih ušiju, koje se lakše mogu usmjeriti prema izvoru zvuka.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision