Ponedjeljak, 18. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 12° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Novembra. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Dok se lideri zabavljaju, građani bježe iz BiH glavom bez obzira
Politički analitičar i novinar Almir Terzić komentirao je za Vijesti.ba sastanke delegacija SDA, HDZ-a i SNSD-a koji su održani prethodne sedmice.

Terzić kaže da, dok god mediji pomno prate pregovore stranačkih predsjednika i delegacija koji kao putujuće pozorište održavaju susrete širom Bosne i Hercegovine, njima će to biti dovoljno da javnost u zemlji drže pod svojom šapom.

“Jer, eto kao tobože oni se trude, brinu, bore, ali uvijek onaj drugi ili treći koči. I tako ukrug. Mislim da je vrijeme da se potpuno ignorišu takve stvari. Kada bi mediji prestali da prate njihova sjela koja se uglavnom održavaju u radno vrijeme, što znači da niti su na poslu, niti bilo šta rade, i kada vijesti o tome ne bi bilo nekoliko dana mislim da bi se zabrinuli i možda donijeli neko rješenje. Ovako ništa”, kaže Terzić.

On dodaje da, ustvari predsjednici i stranačke delegacije, samo javno pokazuju kako se dobro zabavljaju na račun tog naroda za kojeg se tobože brinu i nacije za koju su tobože zabrinuti.

“Ni jedan sastanak neće donijeti rješenje sve do momenta dok ili međunarodni faktor ne uskrati finansije ili dok ne budu ugrožena lična primanja stranačkih funkcionera i stranačkog aparata u institucijama. Tako rješenje nije donio ni još jedan u nizu sastanaka SDA- HDZ BiH niti onaj HDZ BiH – SNSD. I ovaj igrokaz će se nastaviti sve do kritičnog momenta”, mišljenja je naš sagovornik.

On kaže kako je već duže vrijeme jasno da smo se na političkoj sceni sveli na izjave političara koje ništa ne znače.

“Dakle, nigdje niti jednog konkretnog koraka da se djelima pokaže da se radi u interesu naroda, građana, vladavine prava, zakona, lokalne zajednice. Ljudi u BiH su više umorni od priča i nije stoga čudno da bježe glavom bez obzira iz zemlje ili to planiraju”, kaže on.

Kada su u pitanju otopljeni odnosi između HDZ-a i SDA, kako ih opisuju Čović i Izetbegović, Terzić kaže niti su Izetbegović i Čović otoplili odnose niti približili stavove. Jer, da jesu imali bi vlast bar na nivou FBiH u punom kapacitetu.

Kada su u pitanju rješenja koja bi vodila ka izlasku iz krize, Terzić ističe da su rješenja posve jasna samo ih treba provesti u djelo.

“Ali, svakome odgovara aktuelno stanje, jer bi u suprotnom, u uređenom sistemu njihova politika bila poražena. Ovako sistem straha jednih od drugih, vještačke krize, tobožnje borbe za svoje drže naboj koji onim koji dobijaju na izborima garantuje ostanak na vlasti, u zemlji ili na jednom njenom dijelu”, kaže on.

Na pitanje kakva je logika kada Čović nakon sastanka s Izetbegovićem kaže da je za NATO i EU put BiH, a dan kasnije nakon sastanka s Dodikom kaže da podržava stavove SNSD-a koji je opet protiv NATO-a puta, Terzić odgovara da je puno neiskrenosti na političkoj sceni BiH.

“S obzirom da su vidjeli kako mogu lako manipulirati narodima i građanima političari se tako i ponašaju. Stoga nije čudno da Čović jednog dana promovira NATO i EU vrijednosti, a drugog dana podržava Dodika na onemogućavanju tog puta. Ili nije čudno da Dodik ne daje nikakva prava Hrvatima u RS-u, a istovremeno se zalaže za tobožnje legitimno predstavljanje”, kaže on.

Ako se analizira situacija, dodaje Terzić, jasno je vidljivo da su te manipulativne izjave u funkciji i kraćoj od dnevne politike, odnosno da se jedno kaže ujutro, u podne drugo, a popodne treće.

U tom svjetlu, prema njegovom mišljenju, treba gledati i tobožnje prepucavanje vlasti u RS-u SNSD-a- DNS-a i SP-a sa SDS-om i PDP-om, odnosno obrnuto. A, u stvarnosti niko ništa ne radi i ovakvim igrokazima amnestiraju sebe od odgovornosti za prave stvari.

Što se tiče budućnosti po građane BiH, Terzić ističe da će teško u narednom periodu biti boljitka.

“Jer, oni koji istinski žele promjene napuštaju ili će napustiti BiH. Nažalost Bosna i Hercegovina je prepuštena sama sebi i sa vanjske strane, od međunarodnog faktora, ali i od svih unutrašnjih, domaćih faktora. Svako se bori za svoj mali posjed. Jasno se to vidi i na sukobima oko obrazovanja i zdravstva na relaciji Kanton Sarajevo – Federacija BiH dok građani imaju smanjenu ili nikakvu zdravstvenu uslugu, a studenti se uskraćuju prava na kvalitetno obrazovanje”, smatra on.

Mislim da nam slijede još teži periodi, jer 2020., ako bude izbora, bit će period kada će vještačke krize i podjele biti još izraženije, zaključio je Almir Terzić u razgovoru za Vijesti.ba.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision