Wednesday, 12. May 2021.
Unsko-sanski kanton 17° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Decembra. 2020. Bosna i Hercegovina
Dodika raduje što će Lavrov prvo posjetiti RS, najavio i da će primiti rusku vakcinu

“Raduje me činjenica da će Lavrov danas kad dođe na aerodrom u Sarajevo, prvo posjetiti Republiku Srpsku”, rekao je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik uoči službene posjete ministra vanjskih poslova Ruske Federacije, Sergeja Lavrova BiH u ponedjeljak, 14. decembra.

Govoreći za Radio-Televiziju Republike Srpske (RTRS), Dodik je u nedjelju rekao da će saradnja RS i Rusije biti nastavljena u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu.

“Rusija ovdje nema nikakvu negativnu ulogu. I mi ćemo, rukovodstvo RS-a, svi izabrani funkcioneri na republičkom nivou i nivou BiH, imati zajednički sastanak i večeru s njim, što će biti prilika da se o svim drugim pitanjima razgovara veoma prisno”, najavio je Dodik koji je podsjetio i da će on s Lavrovom imati odvojeni sastanak.

Dodik smatra da je uloga Rusije “konstruktivna i u skladu sa međunarodnim pravom”, no kako kaže, “to nije dovoljno”.

“Sa strane Zapada optužuju Rusiju kako ona ovdje vrši neki maligni uticaj, što zaista počinje da bude smiješno imajući u vidu kakav pritisak i kakav lom prave zapadne zemlje i kakav uticaj ovdje žele da ostvare, a optužuju Rusiju koja u suštini ovdje nema nekog uticaja”, kaže Dodik.

On navodi kako druga dva člana Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović i Željko Komšić, a potcrtava “prije svega Komšić, isključivo napada Rusiju, kao za njeno rovarenje po Bosni i Hercegovini” na njihovim sjednicama ili “kad god dolaze neki stranci sa Zapada”.

“Ovo će biti prilika da pitamo na sjednici Predsjedništva i samog Lavrova, uz prisustvo Komšića i Džaferovića, kako to Rusija rovari, je li imaju oni neke podatke o tome”, naveo je Dodik uz napomenu da će RS nastaviti konstruktivno da sarađuje sa Rusijom po svim pitanjima.

Drugog dana posjete, u utorak 15. decembra, biće održan sastanak u Predsjedništvu BiH kojeg će Dodik, kao predsjedavajući, otvoriti. On najavljuje kako će biti otvoren “imajući u vidu da su u Sarajevu najčešće kvalifikacije negativne prema Rusiji”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision