Subota, 18. Januara 2020.
Unsko-sanski kanton 19° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Januara. 2020. Bosna i Hercegovina
Dodik: Pričao sam sa Izetbegovićem, SDA želi “dogovor na dogovor”, a mi potpredsjednika FBiH

Na pitanje zašto SDA osporava imenovanje Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice i da li to ima veze sa mjestom potpredsjednika Narodne skupštine RS-a iz reda bošnjačkog naroda, gdje još nije niko imenovan nakon ostavke Bratića, Dodik je odgovorio:

“Oni stalno nešto žele novo. Princip je da se dogovara za jedan nivo vlasti i da se strukturiše taj dogovor. Mi se držimo te vrste priče, da ono što pripada jednoj partiji ili narodu drugi ne trebaju osporavati. Sve što se pojavljivalo u štampi za Božovića se pokazalo da nije tačno”, rekao je.

Dodik ističe da očigledno sada “SDA želi dogovor na dogovor” te da osporavaju nešto što je već dogovoreno.

“Razgovarao sam telefonom sa Izetbegovićem. Ako ćemo razgovarati o entitetskom nivou, nije problem da razgovaramo, ali idemo nivo po nivo. Nije fer i korektno da se ovako problematizuje. Mi smo jedva prihvatili Biseru Turković za ministricu vanjskih poslova, ali smo prihvatili jer smatramo da je to stvar bošnjačke strane”, izjavio je Dodik.

Lider SNSD-a ističe da njegova stranka želi imati potpredsjednika Federacije BiH.

“Smatramo da smo mi jedini legitimni predstavnici Srba u FBiH. To nije ni SDA, ni Stranka za BiH ni DF. Oni blefiraju što se toga tiče. Sasvim je logično da imamo potpredsjednika FBiH i da budemo viđeni i da participiramo u Vladi FBiH. To zavisi kada će i hoće li uopće doći do formiranja novog saziva Vlade FBiH u ovom mandatu. Mi se približavamo broju od 6 poslanika i mislim da ćemo uspjeti”, dodao je.Dodik je, odgovararajući na novinarsko pitanje o entitetskom ministru energetike Petru Đokiću, poručio da nije razgovarano o smjeni Đokića i da se radi o spekulacijama.Dodik je potvrdio pisanje portala Klix.ba da je Fahrudin Radončić predložio Darka Ćuluma za novog direktora SIPA-e, te još prokomentarisao plan Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na Trgovskoj Gori.

“Borit ćemo se politički, pravno i međunarodno. Za nas je neprihvatljivo da svoj problem rješavaju na takav način. Mi ćemo uvijek u razgovoru s Hrvatskom to postavljati kao najvažnije pitanje”, poručio je član Predsjedništva BiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision