Wednesday, 22. September 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Avgusta. 2021. Bosna i Hercegovina
Dodik: Politički odnosi u BiH na putu nepovratnog razlaza

“Najavljeno navodno ustoličenje nelegalno izabranog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, a koji nije biran u skladu sa Ankesom 10, ne može da bude visoki predstavnik u BIH, jer je Republika Srpska rekla svoje kroz dogovor lidera političkih stranaka a jednako tako i zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske”, rekao je novinarima u Banjaluci, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On ističe da jedino relevantno mjesto koje uvodi visokog predstavnika u BiH i Dejtonski mirovni sporazum je Aneks 10, a koji je, kako kaže, prekršen od strane velikih zemalja koje pokušavaju da uskrate važnu činjenicu za Republiku Srpsku a to je da je ona strana potpisnica svih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Mi smo strana potpsinica a u ime Republike Sprske, Sporazum je potpisala Srbija, tako da smo dio međunarodnog prava, odnosno, međunarodni faktor, kako to i kaže Međunarodna venecijanska komisija,” kazao je Dodik.

On tvrdi kako se visoki predstavnik ne nalazi niti u jednom relelvantnom dokumentu Dejtonskog sparzuma, te da je on dio onoga što je napisano u Aneksu 10.

“Ovlaštenja su bila dio nametanja od strane međuanrodnog faktora. Nikada nisu imala pravni osnov. Savjet za impelmentaciju mira ne postoji. On je neformalno tijelo zemalja koje su bile zainteresovane da prate situaciju. Savjet za implementaciju mira ne postoji nigdje u Dejtonskom mirovnom sporazumu, niti u jednom relevantnom aktu, niti, pak, u jednoj relevantnoj rezoluciji,” istikao je Dodik.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision