Nedjelja, 13. Oktobra 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Oktobra. 2019. Bosna i Hercegovina
Dodik najavio da će NSRS krajem oktobra razmatrati Deklaraciju SDA
Dodik je istakao da će sve to, od Deklaracije SDA i onoga što je radila međunarodna zajednica, biti obuhvaćeno zaključcima Narodne skupštine koji će se bazirati na Ustavu i Dejtonu.

“Do sada nismo imali okupljen tim kao što imamo ovaj put, koji radi na pripremi materijala i dokumenata koji neće biti samo odgovor na Deklaraciju SDA… Nema nikakvog bosanskog identiteta, a jedina republika koja ovde može da postoji jeste Republika Srpska”, rekao je Dodik za “Politiku”.

Dodik je istakao da je bazična stvar da se “ne dopusti da se zaboravi da su takozvana bonska ovlaštenja potpuna podvala i prevara, da nisu zasnovana na pravu, ali da je na bazi njih, kroz intervencije visokog predstavnika i putem nametanja rješenja, promijenjen politički sistem u BiH”.

“Odbacit ćemo takvu praksu i sama bonska ovlaštenja, te o tome zatražiti dijalog sa Federacijom BiH, to jest o svim pitanjima koje je nametnuo visoki predstavnik. A to znači od vojske, indirektnih poreza i drugo”, objasnio je Dodik. “Ako ne budu htjeli razgovarati, mi ćemo nakon što se odbije dijalog da se stvari u BiH privedu Ustavu BiH imati legalno pravo da izađemo iz projekata koje je nametnuo visoki predstavnik. Bosna koju oni guraju je podvala Srbima i Hrvatima”.

Govoreći o trilateralnom sastanku na kome su, osim njega, bili predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i druga dva člana Predsjedništva, Dodik kaže da je “pomalo iritantno kada iz Sarajeva na takvim skupovima pričaju kako je sve lijepo u BiH, pa je morao da objasni kako već godinu dana nema vlast”.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision