Monday, 3. October 2022.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Maja. 2022. Bosna i Hercegovina
Dobrovoljačka: 2. i 3. maj ključni događaji u očuvanju nezavisnosti BiH

U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu danas su bivši pripadnici “Zelenih beretki” i Armije RBiH obilježili 3. maj, dan kada su se 1992. godine odvijali događaji presudni za odbranu grada i države Bosne i Hercegovine.

Veterani minulog rata i odbrane Sarajeva i BiH okupljeni oko udruženja “Zelene beretke” položili su vijenac sa cvijećem i proučili Fatihu kraj spomen-ploče stradalim saborcima kod mosta Drvenija u Sarajevu, u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici. Istovremeno polaganje cvijeća i paljenje svijeća, te mirnu šetnju nekadašnjom Dobrovoljačkom ulicom u Sarajevu, najavila je za utorak i delegacija Narodne skupštine Republike Srpska.

Obilježavanje stradanja vojnika JNA započelo je prethodno Istočnom Sarajevu, parastosom u crkvi Svetog velikomučenika Georgija.

Prije 30 godina u koloni u Dobrovoljačkoj ulici bio je i bivši predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović. Tog dana trebalo je doći do razmjene vojnika JNA iz kasarne Bistrik, u zamjenu za zarobljenog Izetbegovića, kojeg je dan ranije JNA zarobila na aerodromu na povratku iz Lisabona.Nedugo nakon polaska, kolona je presječena i zaustavljena u današnjoj ulici Hamdije Kreševljakovića. Tačan broj poginulih u Dobrovoljačkoj varira. U jednom od intervjua Milutin Kukanjac, nekadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA, kazao je da je tog dana, 3. maja 1992., smrtno stradalo šest osoba. Prema podacima Tužilaštva BiH, poginulo je osam, dok su ranjene 24 osobe.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision