Utorak, 25. Avgusta 2020.
Unsko-sanski kanton 7° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

25. Avgusta. 2020. Zanimljivosti
Dizajner “oživio” drevne rimske careve na osnovu njihovih kipova

Portreti dizajnera Daniela Vosharta, koji su nastali kao kreacije u karantini možda su malo izmakli kontroli, ali rezultat je odličan.Naime, ovaj dizajner se malo “poigrao” u Photoshopu te je davno umrle rimske careve pretvorio u fotorealistična lica koja skoro da možete zamisliti kako prolaze ulicom.

Radni projekti Vosharta, pretežno VR stručnjaci u filmskoj industriji, zaustavljeni su zbog COVID-19, pa je počeo istraživati ​​svoj hobi, bojanje starih statua. U potrazi za prikladnim materijalom za preobrazbu, počeo je prolaziti putem rimskih careva, piše The Verge.

Portrete prvih 54 careva završio je u julu, ali ove je sedmice objavio na prodaju ažurirane portrete i nove plakate.

Voshart je za The Verge rekao da je prvenstveno napravio 300 postera u svojoj prvoj seriji, nadajući se da će ih prodati za godinu dana. Umjesto toga, otišli su za tri sedmice, a njegov se rad od tada proširio.

“Znao sam da je rimska historija popularna i da je tu bila publika, ali ipak je bilo malo iznenađenje vidjeti u kojoj mjeri to ljude zanima”, kazao je.

Za izradu svojih portreta Voshart koristi kombinaciju različitog softvera i izvora. Glavni alat je internetski program nazvan ArtBreeder, koji koristi metodu strojnog učenja poznat kao generativna protivnička mreža (ili GAN) za manipuliranje portretima i pejzažima.

Voshart je pohranjivao ArtBreeder slikama careva koje je sakupljao od statua, kovanica i slika, a zatim je ručno podebljao portrete na osnovu historijskog opisa, vraćajući ih GAN-u.

“Radio sam u Photoshopu, zatim učitavao u ArtBreeder, podešavao ga, vraćao ga u Photoshop i zatim preradio. To je rezultiralo najboljom fotorealističkom kvalitetom”, kazao je.

Voshart kaže da njegov cilj nije bio jednostavno kopiranje statua u tijelo, već stvaranje portreta koji su izgledali uvjerljivo sami po sebi, od kojih svaki treba dizajnirati.

Kao pomoć, kaže da je ponekad u GAN ubacio slike visokih rezolucija poznatih ličnosti kako bi pojačao realizam.

Ovaj umjetnik kaže da ga zapravo nije zanimala rimska historija prije nego što je započeo ovaj projekt. Međutim, učenje o životu careva kako bi lakše stvorio njihove portrete promijenilo mu je mišljenje.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision