Nedjelja, 22. Novembra 2020.
Unsko-sanski kanton 2° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Novembra. 2020. Bosna i Hercegovina
Dijaspora traži da CIK odgodi finaliziranje rezultata izbora dok se i njihovi glasovi ne izbroje

Ističu da je ovo krajnje alarmantno obzirom na važnost dijaspore za BiH.”U medijima također čitamo da ovakvi slučajevi uopće nisu rijetki, te da se mnogi BiH građani iz cijelog svijeta javljaju sa ovim istim problemom. Ovo je krajnje alarmantno uzimajući u vidu da bh. dijaspora nije klasična dijaspora kao u drugim državama, nego jedan od glavnih motora ekonomije u koju ona toliko nesebično ulaže. Stoga jedno ovako otvoreno izoliranje i bespotrebno zanemarivanje bh. građana u iseljeništvu može imati nesagledive posljedice na sve naše napore da podstaknemo i unaprijedimo ulaganje u domovinu. Istovremeno, u mnogim BiH općinama glasovi BiH građana iz dijaspore mogu biti presudni, time stavljajući pod upitnik rezultate ovih izbora ukoliko se glas dijaspore zanemari”, stoji u pismu.

Stoga, kao nadležan organ u kontroli izbornog procesa, traže od CIK-a da preduzme sve mjere da svakom uredno registrovanom glasaču iz dijaspore osiguraju pravo da učestvuje na ovim izborima, time što će im osigurati njihov glasački listić te odgoditi finaliziranje rezultata ovih izbora do onog datuma kad se njihovi glasački listići napokon zbroje.

“U protivnom, ovi izbori ne samo da neće biti validni, nego će i naša dijaspora ostati ponižena i odbačena upravo u toku pandemije u kojoj je njen entuzijazam i nesebična podrška možda i najviše potrebna”, zaključeno je.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision