Saturday, 3. December 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Jula. 2021. Zanimljivosti
Devetogodišnja djevojčica iz Meksika ima veći IQ od Ajnštajna i Hokinga

Devetogodišnja djevojčica iz Meksika iz Meksika Adara Perez ima super-visoki IQ 162, veći od poznatih naučnika Alberta Ajnštajna i Stivena Hokinga koji su imali IQ 160 Adhara Maite Pérez Sánchez iz Meksiko City-ja testira svoju inteligenciju od četvrte godine.

Sada ima devet godina i studira za dvije diplome: jednu iz sistemskog inženjerstva na Universidad CNCI, a drugu iz industrijskog inženjerstva iz matematike na UNITEC-u. Oba su u Meksiku.

Svoja interesovanja usmjerila je na Univerzitet u Arizoni, gde joj je ponuđeno mjesto za studije astronomije, a sada se okreće engleskom jeziku, kako bi mogla da ostvari svoj san.

Adara, kojoj joj dijagnostikovan autizam kada je imala tri godine, nada se da jednog dana postane astronaut u NASA.

Prije dijagnoze, mala Adara postala je meta okrutnih nasilnika koji su je zadirkivali jer je drugačija, prenosi Ladbible. Kako je ispričala njena majka Naleli Sančez, Adara se igrala u kućici, kada su je djeca zaključala unutra. Počeli su da joj viču da je čudna.

“Počeli su da udaraju kućicu, tada mi je rekla da više ne želi da ide u školu, upala je u depresiju” rekla je njena majka.

Međutim, upravo ta interakcija je otkrila da je djevojčica genije.

Nakon dešavanja u školi, majka ju je odvela na terapiju, a tamo je psihijatar preporučio Adari da ode u Centar za brigu o talentima, gdje su vršeni razni testovi inteligencije i postigla je rezultat 162. Poređenja radi, vjeruje se da su Ajnštajn i Hoking imali 160.

Djevojčica je završila gimnaziju kada je imala samo osam godina i sada radi na diplomi onlajn. Kao da to nije dovoljno impresivno, djevojčica piše i knjigu.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision