Nedjelja, 14. Marta 2021.
Unsko-sanski kanton 7° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Marta. 2021. Region
Deset godina dijaloga bez uspjeha: ‘U spor Srbije i Kosova uključiti Tiranu’

Prije deset godina počela je prva runda dijaloga između Srbije i Kosova, a početni entuzijazam prvih godina procesa u kojima je potpisano mnogo dogovora sa krunskim sporazumom o normalizaciji odnosa iz aprila 2013, zamijenjen je dugoročnom krizom.

Od blokiranja Srbije da Kosovo uđe u međunarodne organizacije i kosovskim uvođenjem taksi na proizvode iz Srbije i BiH, preko priča o razmjeni teritorije pa do potpisivanja sporazuma u Washingtonu i imenovanja Miroslava Lajčaka kao specijalnog predstavnika EU, deseta godišnjica početka dijaloga dočekuje se bez suštinskog uspjeha.

Međutim, koje lekcije su se mogle naučiti u proteklih deset godina te kakva će biti pozicija Evropske unije i SAD u pregovorima u budućnosti? Da li će domaći faktori utjecati na dijalog, budući da je Kosovo dobilo novu vladu a da će Srbija sljedeće godine imati parlamentarne izbore?

O ovome su raspravljali novinari, profesori i analitičari iz Prištine, Beograda, Zagreba, Beča i Brisela na međunarodnoj konferenciji koju je organizovao Centar za spoljnu politiku iz Beograda u saradnji sa Hanns Seidel fondacijom iz Zagreba.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision