Četvrtak, 5. Marta 2020.
Unsko-sanski kanton 4° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Marta. 2020. Bosna i Hercegovina
Demokratija širom svijeta u opadanju, Bosna i Hercegovina najgora u regionu
Istraživanja ukazuju kako su protesti u različitim dijelovima svijeta pokazali potrebu ljudi za boljim upravljanjem, ali da oni tek treba da preokrenu trend pada sloboda.

U novom izvještaju “Freedom in the World 2020” stoji kako je 2019. godini postotak slobodnih zemalja pao za tri posto u posljednjih deset godina, a da je postotak zemalja koje su označene kao djelomično slobodne porastao za dva posto, dok su potpuno neslobodne zemlje za jedan posto.

Ono što je interesantno jeste da su demokratski procesi ugroženi i u Sjedinjenim Američkim Državama.

“Indija i Sjedinjene Američke Države su najveća i možda najutjecajnije demokratske države na svijetu. Njihov odmak od liberalno-demokratskih ideala šalje pogrešnu poruku. Ako ove dvije glavne demokratske sile ne daju snažan primjer i ne pruže konstruktivno vodstvo bit će nemoguće preokrenuti globalne trendove koji prijete slobodi svih društava “, rekao je Mike Abramowitz, predsjednik Freedom Housea.

Bosna i Hercegovina je prema ovim mjerenjima svrstana u kategoriji djelomično slobodnih zemalja i dobila je 53 boda od mogućih stotinu, dok je prošle godine imala 55 bodova.

Albanija ima 67 bodova, Makedonija 63, Srbija 66, Kosovo s 56 bodova i Crna Gora s 62 boda.

Makedonija, Albanija, Kosovo su napredovale na ovoj listi, dok su Srbija i Crna Gora nazadovale u odnosu na prošlu godinu. Srbija je nazadovala za čak sedam bodova.

Inače, zemlje Zapadnog Balkana i dalje su na listi onih sa djelimičnom slobodom, dok su Slovenija s 94 boda i Hrvatska s 85 bodova svrstane u kategoriju slobodnih.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision