Friday, 3. December 2021.
Unsko-sanski kanton 1° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Jula. 2021. Svijet
Delta varijanta virusa dominantna u 19 od 28 evropskih država

Zaraznija delta varijanta korona virusa sada dominira u velikim dijelovima Evrope, objavio je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Podaci prikupljeni između 28. juna i 11. jula pokazuju da je delta varijanta dominanta u 19 od 28 zemalja s dovoljno informacija.

Prosječni udio analiziranih slučajeva zaraženih delta varijantom u ovih 19 zemalja iznosi 68,3 posto. Ranije dominantna alfa varijanta dosegla je udio od 22,3 posto, prenijela je Hina.

Istodobno, zdravstvene ustanove sa sjedištem u Kopenhagenu i Stockholmu skrenule su pozornost na potrebu ponovnog pojačavanja napora kako bi se spriječilo širenje korona virusa.

Zaraza u porastu

Broj potvrđenih slučajeva porastao je u Evropi u svakom od posljednje četiri sedmice, s posebno brzim porastom među mlađim ljudima.

Delta varijanta već je otkrivena u gotovo svim evropskim zemljama i nastavit će se širiti i potiskivati ​​druge varijante, osim ako se ne pojavi novi virus.

Prema trenutnim trendovima, sljedećih će mjeseci to postati dominantna varijanta korona virusa u svijetu.

“Mi smo daleko od završetka pandemije i nažalost u mnogim zemljama naše regije bilježimo značajan porast slučajeva povezanih sa širenjem vrlo prenosive delta varijante”, rekao je regionalni direktor WHO-a Hans Kluge.

“Dobra je vijest da podaci jasno pokazuju da primanje pune serije vakcina znatno smanjuje rizik od teške bolesti i smrti. Kad ih se na to poziva, ljudi bi se trebali vakcinisati”, istaknuo je direktor WHO za Evropu.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision