Petak, 9. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 10° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Avgusta. 2019. Region
Delo: Ljudi u čudnim uniformama paradiraju uz granicu Hrvatske i Slovenije

Vodeći slovenski dnevnik Delo objavio je reportažu o djelovanju tzv. seoskih straža, koje navodno paradiraju u paravojnim uniformama, i zatražio od premijera Marjana Šarca da komentira te pojave, što je on odbio učiniti jer je na godišnjem odmoru, ali je istaknuo da je Slovenija sigurna i pravna država.

“U Sloveniji su jasno određene nadležnosti svih ključnih aktera sigurnosnog sistema. Nadovezujući se na to, vlada je pripremila i adekvatno adresirala i pitanje ekstremizama i kako se s njima suočiti”, naveo je u svom šturom odgovoru za ljubljansko Delo slovenski premijer.

Te su odredbe dio nove strategije nacionalne sigurnosti koju bi na jesen trebao prihvatiti parlament, dodao je.

“Slovenija je sigurna država, a prema Ustavu je državna vlast jedina ovlaštena organizirati vojne jedinice i obavljati represivne mjere”, odgovorio je Šarec na pitanja Dela.

Delo je ovih dana o navodno samoorganiziranim “seoskim stražama” koje patroliraju na granici i vježbaju u čudnim uniformama objavio reportažu potkrijepljenu fotografijama.

Neki od članova odjeveni su u maskirne uniforme s ruskom zastavom na rukavu, a neki na kapama imaju oznake koje podsjećaju na oznake slovenskih domobrana iz II. svjetskog rata, tvrdi Delo.

Neke seoske straže same su se organizirale u južnom dijelu Slovenije, a navodno im je cilj odvraćanje potencijalnih migranata, odnosno patroliranje u blizini sela kojima prolaze migrantski putove, piše list.

Dodaje da je na sjeveroistoku oko Maribora i dalje aktivna takozvana Štajerska straža, čiji je koamndant i nekadašnji vođa mariborskog nogometnog kluba Andrej Šiško lani nakon postrojavanja svoje paravojske bio uhapšen i osuđen na višemjesečni zatvor.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision